Ja hoor: het gesprek was nog niet eens lekker op gang gekomen en daar was het bekende argument alweer. We hadden onze tegenargumenten al op een rijtje, getraind als we inmiddels waren in het voeren van dit soort gesprekken.

 

Toch werd de kater nadien er niet minder om. Ik wist ook wel dat er niet zoiets was als het grote gelijk in deze gesprekken. Ook wist ik dat het niet zo eenvoudig is allemaal. Het is nog geen eeuw geleden dat delen van de Nederlandse bevolking perioden van honger gewoon moest accepteren in hun bestaan.

Nogal onder de indruk van de overtuigingskracht van Rosanne Hertzberger, die optrad in Zomergasten op 23 juli j.l. ging ik twijfelen aan voor mij tot nu toe in marmer gehouwen waarheden. Dat zal ik uitleggen.

 

Zoals steeds meer mensen hecht ik erg aan gezond voedsel. Ik koop zoveel mogelijk biologische producten en probeer, zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, iets eetbaars van mijn beginnende moestuin te oogsten. Mijn kippen worden niet met fipronil behandeld en met vlees eten ben ik matig. Kortom: we eten thuis vrijwel nooit “ uit pakjes en zakjes” , om maar eens een populaire dooddoener te gebruiken.

 

Maar zoals gezegd, Rosanne maakte indruk, en ik kon dus ook niets anders doen dan de volgende maandagmorgen naar de boekhandel te snellen om haar eerste boek, “Ode aan de E-nummers” , te kopen en er direct in te beginnen.

Af en toe duiken er berichten op in de media over ondervoede kinderen. Of zelfs kindjes die overlijden omdat hun ouders een strikte leefstijl handhaven als het om voeding gaat. In Italië werden ouders uit hun ouderlijke macht gezet, toen bleek dat hun 14 maanden oude zoontje ernstig ondervoed was. De ouders hadden hun zoontje veganistisch gevoed. In België overleed een 7 maanden oud jongetje omdat zijn ouders dachten dat hij zowel een gluten allergie als een koemelkallergie zou hebben.

De Tour de France raast door Frankrijk. Alle aandacht is gericht op de renners, de winnaars, de verliezers en de zware omstandigheden waaronder zij hun prestaties moeten leveren. Het is gebruikelijk dat in de krant veel wordt geschreven over randverschijnselen zoals  de kwaliteit van hun fietsen of de hellingsgraad van de te nemen cols. Maar er wordt ook her en der geschreven over de darmen van de renners en de inhoud daarvan. Denk maar aan de afstap van Tom Dumoulin in de Giro, toen hij ineens heel nodig moest. Ook de darm en het erin aanwezige bacterieleven, het microbioom, fietst mee!

Op een avond keken we de documentaire Well Fed, en na afloop voelde ik me verward. Twee jonge mannen, de ene voorstander van gentech, en de andere niet, gaan samen op zoek naar antwoorden. Tijdens hun zoektocht komen ze ook in Bangladesh. Boeren daar kunnen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen behoorlijk reduceren, en de opbrengst fors verhogen bij het telen van een genetisch gemodificeerde aubergine. Ook werd er nog verteld over de al meer bekende golden rice: rijst waar vitamine A aan toe is gevoegd, zodat deze vitamine automatisch ingenomen wordt binnen het alledaagse voedingspatroon van arme bevolkingsgroepen. Sterfte onder met name kinderen kan daardoor dalen. Een prachtig verhaal: wie gunt deze mensen dat nu niet? En waarom raakte ik na afloop van de documentaire dan mijn verwarde gevoel niet kwijt?

Natuurvoeding en vezels

Woensdagavond 7 juni ging het programma Broodje Gezond over voldoende vezels in onze voeding. Vrijwel geen enkele Nederlander krijgt dagelijks voldoende vezels binnen (gemiddelde aanbeveling is 30 gram). Daarbij weet de Nederlander ook nauwelijks welke voedingsmiddelen bijdragen; zelfs door het programma geïnterviewde klanten van een natuurvoedingswinkel niet.

 

Volkoren producten leveren niet alleen vezels

Een eetpatroon echter gebaseerd op de natuurvoeding, draagt heel eenvoudig bij aan de dagelijkse portie vezels. Kraaybeekerhof Academie leidt al meer dan 15 jaar natuurvoedingskundigen op. Vanuit die invalshoek willen wij graag nog een aantal belangrijke aanvullingen op het programma geven.

Psst... Wil je deze pagina delen?