Wanneer je “gewoon” gezond eet, heb je geen voedingssupplementen nodig. Dus “gewoon” elke dag fruit, groente, vezeltjes, beetje zuivel etc. dan komt het goed, ook gedurende de wintermaanden die aanstaande zijn.

 

Alleen; dat “gewoon” daar zit het addertje onder het gras! Om te beginnen zijn voedingsrichtlijnen gemiddelden, en zijn de enige differentiaties geslacht en leeftijd. En achter deze twee gaat al een wereld aan verschillen schuil die elk gemiddelde onderuit kan halen. Daarbij, een retorische vraag: wie haalt het om consequent de gemiddelden te halen? Dus dan maar gewoon voor alle zekerheid in de maanden met de “r” dagelijks een multi, toch?!

Dat was vorige week nog eens een fijn bericht! Onderzoekers, zo berichtte onder andere nu.nl, van de universiteit van Michigan hadden onderzoeksresultaten gepubliceerd waaruit bleek dat kaneelaldehyde vetverbranding in menselijke cellen zou stimuleren.

 

Michigan is 1 van de 50 staten van de VS, mocht je dat net als ik even niet zo uit je hoofd weten.

 

Ik kan me goed voorstellen dat Amerikaanse onderzoekers als Middeleeuwse ridders hun leven wijden aan het vinden van de heilige graal die de obesitas- draak gaat verslaan. In Amerika namelijk zijn zo’n 68 miljoen mensen  ouder dan 25 jaar, obees, en nog eens 65 miljoen Amerikanen ouder dan 25 jaar  hebben overgewicht. In procenten uitgedrukt gaat het om respectievelijk 32% en 30%.

 

In navolging van Louis Couperus, die constateerde dat hij in diepste wezen een Hagenaar was, moet ik erkennen dat ik een holobiont ben. Het is een betrekkelijk nieuw woord, dat er op duidt dat er een intensieve samenwerking is tussen het menselijk organisme en de hem omringende (bacterie, virus, bacteriofaag  etc.) wereld; wetenschappelijk aangeduid als “metagenoom”. Er zijn zelfs wetenschappers die voorgesteld hebben om het woord ‘ik”  te vervangen door “wij”. 

In Ons Microbioom, uitgave van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij (2016, no 4), onderneemt Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte in Wageningen, een poging om het begrip “identiteit” opnieuw te definiëren in het licht van alle nieuwe inzichten rond het samenleven van mens en de microbiële wereld om hem heen. Dit stukje is door hem geïnspireerd.

Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt in soorten lichaamsvet. Tegenwoordig heb je bruin vet, wit vet en zelfs beige vetweefsel in je lichaam. Bruin vet is onmisbaar voor je lichaam en heeft een positief effect op je lichaamsgewicht. Het kan namelijk vet omzetten in warmte waardoor het energiegebruik toeneemt. In plaats van het opslaan van vet, wordt er vet verbrand. Het wordt dan ook gezien als een serieus wapen tegen overgewicht. De warmte die ontstaat door bruin vet is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus hoe meer en hoe actiever het bruine vet is bij iemand, hoe sneller de verbranding. Beige vet stimuleert ook de verbranding, maar minder dan bruin vetweefsel.

Tovenaar Lassie weet het voor elkaar te krijgen: meer vezels in witte rijst dan in volkoren rijst: hoe kan dat? In de uitzending wordt uitgelegd dat dit met de meetmethode te maken heeft, die niet is gestandaardiseerd. Iedere producent mag zelf kiezen welke meetmethode hij kiest om het gehalte aan vezels te bepalen. En hierdoor ontstaan er verschillen, en kun je eigenlijk dus rijstsoorten onderling niet vergelijken.

Bij vezels denken we al snel aan de stoelgang. We weten namelijk wel zo’n beetje dat voldoende vezels ons een handje helpen bij een soepele prestatie op de pot. Verder zijn vezels akelig serieus en zitten alleen maar in gewone, gezonde voedingsmiddelen zoals volkoren brood, groente en fruit. En net zoals slechts een handjevol Nederlanders dagelijks voldoende groente en fruit eet, geldt dat ook voor vezels. We (w)eten er te weinig van!

3 oktober in de Volkskrant en op nu.nl het bericht: “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager opdracht gegeven een flink aantal van zijn productnamen te veranderen. Volgens de NVWA zijn aanduidingen als Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes verwarrend en misleidend, en dat is in strijd met de wet”.

 

Ik heb deze vleesvervangers nog nooit gegeten, maar vroeg mij wel af toen ik de website van de Vegetarische Slager ging bekijken of de naam de enige verwarring / misleiding is.

Vorige week volop in het nieuws: namens de bedrijfstak laat de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen weten dat er eind volgend jaar geen suikerhoudende frisdranken meer geleverd gaan worden aan scholen. Idee is dat daarmee een bijdrage wordt geleverd in de strijd tegen obesitas bij scholieren. Helpt het echt om suikerhoudende dranken te vervangen door light varianten?

Evidence based: het heilige mantra van wetenschappers. Maar ook de methode om de geiten van de bokken te scheiden. Tenminste dat was wel het idee: het vinden van een onafhankelijke normering om hypothesen aan te toetsen. En net als met elke methode gaat ook deze vlieger wel eens niet op. Mijn aardrijkskundeleraar beweerde dat er ooit een verband is gevonden in een bepaalde regio van Nederland tussen het aantal ooievaars en het aantal geboorten. Waarschijnlijk verzon hij dit om ons te leren niet te vergeten zelf na te denken.

Ja hoor: het gesprek was nog niet eens lekker op gang gekomen en daar was het bekende argument alweer. We hadden onze tegenargumenten al op een rijtje, getraind als we inmiddels waren in het voeren van dit soort gesprekken.

 

Toch werd de kater nadien er niet minder om. Ik wist ook wel dat er niet zoiets was als het grote gelijk in deze gesprekken. Ook wist ik dat het niet zo eenvoudig is allemaal. Het is nog geen eeuw geleden dat delen van de Nederlandse bevolking perioden van honger gewoon moest accepteren in hun bestaan.

Psst... Wil je deze pagina delen?