Bij vezels denken we al snel aan de stoelgang. We weten namelijk wel zo’n beetje dat voldoende vezels ons een handje helpen bij een soepele prestatie op de pot. Verder zijn vezels akelig serieus en zitten alleen maar in gewone, gezonde voedingsmiddelen zoals volkoren brood, groente en fruit. En net zoals slechts een handjevol Nederlanders dagelijks voldoende groente en fruit eet, geldt dat ook voor vezels. We (w)eten er te weinig van!

3 oktober in de Volkskrant en op nu.nl het bericht: “De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager opdracht gegeven een flink aantal van zijn productnamen te veranderen. Volgens de NVWA zijn aanduidingen als Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes verwarrend en misleidend, en dat is in strijd met de wet”.

 

Ik heb deze vleesvervangers nog nooit gegeten, maar vroeg mij wel af toen ik de website van de Vegetarische Slager ging bekijken of de naam de enige verwarring / misleiding is.

Vorige week volop in het nieuws: namens de bedrijfstak laat de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen weten dat er eind volgend jaar geen suikerhoudende frisdranken meer geleverd gaan worden aan scholen. Idee is dat daarmee een bijdrage wordt geleverd in de strijd tegen obesitas bij scholieren. Helpt het echt om suikerhoudende dranken te vervangen door light varianten?

Evidence based: het heilige mantra van wetenschappers. Maar ook de methode om de geiten van de bokken te scheiden. Tenminste dat was wel het idee: het vinden van een onafhankelijke normering om hypothesen aan te toetsen. En net als met elke methode gaat ook deze vlieger wel eens niet op. Mijn aardrijkskundeleraar beweerde dat er ooit een verband is gevonden in een bepaalde regio van Nederland tussen het aantal ooievaars en het aantal geboorten. Waarschijnlijk verzon hij dit om ons te leren niet te vergeten zelf na te denken.

Ja hoor: het gesprek was nog niet eens lekker op gang gekomen en daar was het bekende argument alweer. We hadden onze tegenargumenten al op een rijtje, getraind als we inmiddels waren in het voeren van dit soort gesprekken.

 

Toch werd de kater nadien er niet minder om. Ik wist ook wel dat er niet zoiets was als het grote gelijk in deze gesprekken. Ook wist ik dat het niet zo eenvoudig is allemaal. Het is nog geen eeuw geleden dat delen van de Nederlandse bevolking perioden van honger gewoon moest accepteren in hun bestaan.

Af en toe duiken er berichten op in de media over ondervoede kinderen. Of zelfs kindjes die overlijden omdat hun ouders een strikte leefstijl handhaven als het om voeding gaat. In Italië werden ouders uit hun ouderlijke macht gezet, toen bleek dat hun 14 maanden oude zoontje ernstig ondervoed was. De ouders hadden hun zoontje veganistisch gevoed. In België overleed een 7 maanden oud jongetje omdat zijn ouders dachten dat hij zowel een gluten allergie als een koemelkallergie zou hebben.

Psst... Wil je deze pagina delen?