Op een avond keken we de documentaire Well Fed, en na afloop voelde ik me verward. Twee jonge mannen, de ene voorstander van gentech, en de andere niet, gaan samen op zoek naar antwoorden. Tijdens hun zoektocht komen ze ook in Bangladesh. Boeren daar kunnen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen behoorlijk reduceren, en de opbrengst fors verhogen bij het telen van een genetisch gemodificeerde aubergine. Ook werd er nog verteld over de al meer bekende golden rice: rijst waar vitamine A aan toe is gevoegd, zodat deze vitamine automatisch ingenomen wordt binnen het alledaagse voedingspatroon van arme bevolkingsgroepen. Sterfte onder met name kinderen kan daardoor dalen. Een prachtig verhaal: wie gunt deze mensen dat nu niet? En waarom raakte ik na afloop van de documentaire dan mijn verwarde gevoel niet kwijt?

Natuurvoeding en vezels

Woensdagavond 7 juni ging het programma Broodje Gezond over voldoende vezels in onze voeding. Vrijwel geen enkele Nederlander krijgt dagelijks voldoende vezels binnen (gemiddelde aanbeveling is 30 gram). Daarbij weet de Nederlander ook nauwelijks welke voedingsmiddelen bijdragen; zelfs door het programma geïnterviewde klanten van een natuurvoedingswinkel niet.

 

Volkoren producten leveren niet alleen vezels

Een eetpatroon echter gebaseerd op de natuurvoeding, draagt heel eenvoudig bij aan de dagelijkse portie vezels. Kraaybeekerhof Academie leidt al meer dan 15 jaar natuurvoedingskundigen op. Vanuit die invalshoek willen wij graag nog een aantal belangrijke aanvullingen op het programma geven.

Psst... Wil je deze pagina delen?