Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

“Hoe wordt voeding weer een wetenschap?” vraagt Martijn Katan zich af in het NRC van3 & 4  februari 2018. Er volgt een aan vilein grenzende column. Zo zouden voedingswetenschappers zich in de “doodlopende steeg vol voedingspatronen” bevinden. Ook steekt onder voedingswetenschappers de gedachte weer de kop op, dat voeding “levenskracht” bevat. “De wetenschap heeft rond 1800 met dit geloof afgerekend, waarna de ontdekking volgde van medicijnen, vitaminen, vaccinaties etc. Waarom gaan voedingsonderzoekers nu terug naar 1800?”

Magnesium is verkozen tot Supplement van het jaar 2018. Vrijdag 2 februari 2018 is deze uitslag bekend gemaakt op de Nationale Gezondheidsbeurs. Vitamine D (vorig jaar één; nu tweede), kurkuma, visolie, multivitamine en mineralen zijn dit jaar ook erg populair onder gebruikers.

Verder is er veel discussie over de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheden) vanwege een reclamespot van een vitaminebedrijf die aangeeft dat het eigenlijk een minimum is. Teun van de Keuken diende daarop een klacht in bij de Reclame Code Commissie en kreeg gelijk. Gert Schuitemaker, hoofdredacteur ORTHO en Fit met Voeding, reageerde heel fel: “De ADH deugt niet”. En wat zeggen natuurvoedingskundigen?

In 2017 steeg de Italiaanse groente- en fruitconsumptie met 3% naar de recordhoogte van 8,5 miljoen ton.

Twee berichten vanmorgen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar vanuit natuurvoedingsoogpunt wel. En dan bedoel ik: het geheel is meer dan de onderdelen. Wanneer verlaten we het ‘stofjes denken’ en gaan we meer vanuit voedingsmiddelen / voedingspatronen naar gezondheid kijken.

Af en toe levert de wetenschap praktisch toepasbare kennis op waar een grote groep mensen iets aan heeft en die je van heel veel sores verlost. Het wel of niet (moeten) eten van spruitjes is zoiets.

Over weinig voedingsmiddelen zijn de meningen zo verdeeld als over spruitjes, waarin ouders en kinderen lijnrecht tegenover elkaar staan. Veldslagen worden gevoerd in verwoede pogingen om minstens één spruitje naar binnen te krijgen, of “ in elk geval zoveel spruitjes als je jaren oud bent…...”. Omdat ouders altijd gelijk hebben, iets kunnen afdwingen en sterker zijn dan kinderen, lijkt dit een ongelijke strijd. Twee kampen staan tegenover elkaar, de ouders en kinderen. Laten we hun argumenten eens bekijken.

Wanneer je “gewoon” gezond eet, heb je geen voedingssupplementen nodig. Dus “gewoon” elke dag fruit, groente, vezeltjes, beetje zuivel etc. dan komt het goed, ook gedurende de wintermaanden die aanstaande zijn.

 

Alleen; dat “gewoon” daar zit het addertje onder het gras! Om te beginnen zijn voedingsrichtlijnen gemiddelden, en zijn de enige differentiaties geslacht en leeftijd. En achter deze twee gaat al een wereld aan verschillen schuil die elk gemiddelde onderuit kan halen. Daarbij, een retorische vraag: wie haalt het om consequent de gemiddelden te halen? Dus dan maar gewoon voor alle zekerheid in de maanden met de “r” dagelijks een multi, toch?!

Dat was vorige week nog eens een fijn bericht! Onderzoekers, zo berichtte onder andere nu.nl, van de universiteit van Michigan hadden onderzoeksresultaten gepubliceerd waaruit bleek dat kaneelaldehyde vetverbranding in menselijke cellen zou stimuleren.

 

Michigan is 1 van de 50 staten van de VS, mocht je dat net als ik even niet zo uit je hoofd weten.

 

Ik kan me goed voorstellen dat Amerikaanse onderzoekers als Middeleeuwse ridders hun leven wijden aan het vinden van de heilige graal die de obesitas- draak gaat verslaan. In Amerika namelijk zijn zo’n 68 miljoen mensen  ouder dan 25 jaar, obees, en nog eens 65 miljoen Amerikanen ouder dan 25 jaar  hebben overgewicht. In procenten uitgedrukt gaat het om respectievelijk 32% en 30%.

 

In navolging van Louis Couperus, die constateerde dat hij in diepste wezen een Hagenaar was, moet ik erkennen dat ik een holobiont ben. Het is een betrekkelijk nieuw woord, dat er op duidt dat er een intensieve samenwerking is tussen het menselijk organisme en de hem omringende (bacterie, virus, bacteriofaag  etc.) wereld; wetenschappelijk aangeduid als “metagenoom”. Er zijn zelfs wetenschappers die voorgesteld hebben om het woord ‘ik”  te vervangen door “wij”. 

In Ons Microbioom, uitgave van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij (2016, no 4), onderneemt Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte in Wageningen, een poging om het begrip “identiteit” opnieuw te definiëren in het licht van alle nieuwe inzichten rond het samenleven van mens en de microbiële wereld om hem heen. Dit stukje is door hem geïnspireerd.

Er wordt steeds meer onderscheid gemaakt in soorten lichaamsvet. Tegenwoordig heb je bruin vet, wit vet en zelfs beige vetweefsel in je lichaam. Bruin vet is onmisbaar voor je lichaam en heeft een positief effect op je lichaamsgewicht. Het kan namelijk vet omzetten in warmte waardoor het energiegebruik toeneemt. In plaats van het opslaan van vet, wordt er vet verbrand. Het wordt dan ook gezien als een serieus wapen tegen overgewicht. De warmte die ontstaat door bruin vet is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus hoe meer en hoe actiever het bruine vet is bij iemand, hoe sneller de verbranding. Beige vet stimuleert ook de verbranding, maar minder dan bruin vetweefsel.

Tovenaar Lassie weet het voor elkaar te krijgen: meer vezels in witte rijst dan in volkoren rijst: hoe kan dat? In de uitzending wordt uitgelegd dat dit met de meetmethode te maken heeft, die niet is gestandaardiseerd. Iedere producent mag zelf kiezen welke meetmethode hij kiest om het gehalte aan vezels te bepalen. En hierdoor ontstaan er verschillen, en kun je eigenlijk dus rijstsoorten onderling niet vergelijken.

Bij vezels denken we al snel aan de stoelgang. We weten namelijk wel zo’n beetje dat voldoende vezels ons een handje helpen bij een soepele prestatie op de pot. Verder zijn vezels akelig serieus en zitten alleen maar in gewone, gezonde voedingsmiddelen zoals volkoren brood, groente en fruit. En net zoals slechts een handjevol Nederlanders dagelijks voldoende groente en fruit eet, geldt dat ook voor vezels. We (w)eten er te weinig van!

Psst... Wil je deze pagina delen?