Vorige week volop in het nieuws: namens de bedrijfstak laat de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen weten dat er eind volgend jaar geen suikerhoudende frisdranken meer geleverd gaan worden aan scholen. Idee is dat daarmee een bijdrage wordt geleverd in de strijd tegen obesitas bij scholieren. Helpt het echt om suikerhoudende dranken te vervangen door light varianten?

Ik kan erg fanatiek worden over dit onderwerp, de rol van de overheid hierin en de rol van de industrie. We weten inmiddels (evidence based!) dat er een relatie is tussen het consumeren van suikerhoudende dranken en obesitas. Ook weten we dat obesitas gepaard gaat met diverse ziekten.

 

In 2016 was 13,4% van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar te zwaar. Bij 10,6% was sprake van matig overgewicht en 2,7% kampte met ernstig overgewicht. Onder de totale Nederlandse bevolking had vorig jaar 43,3% te maken met overgewicht en 12,3% met een ernstige vorm. Het trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning VTV-2018 (https://www.vtv2018.nl/trendscenario ) van het RIVM verwacht dat in 2040 62% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft.

 

Goede stap dus van die industrie om niet meer te leveren aan de scholen. Maar dan even over light frisdrank. Er zijn onderzoeken die een beeld schetsen van een lijf (meer correct gezegd: hersenen) die zich niet laten foppen. Wel eten, maar geen calorieën?! Dat wordt vervolgens op andere wijze gecompenseerd. Er is een onderzoek waaruit zelfs naar voren kwam dat er meer calorieën werden genuttigd, dan daarvoor, in het voedingspatroon zonder lightproduct(en).

 

Het duurt soms even voordat onderzoeken zo zijn uitgevoerd en herhaald dat een gevonden verband wordt erkend: dat was ook zo toen er een verband leek te zijn tussen suikerhoudende dranken en overgewicht. Inmiddels weten we het zeker, en weten we ook dat het niet alleen maar om frisdranken gaat: het gaat ook om vruchtensappen, chocolademelk, zuiveldrank, energie drank.

 

 

 

Eén ding lost light frisdrank alvast niet op, en dat is tanderosie en de hang naar zoet. Ik stel daarom ook voor om op elk blikje frisdrank in de schoolautomaten tips te geven om gebitserosie tegen te gaan. De tip bijvoorbeeld om na frisdrank consumptie een blokje kaas te eten. De schoolkantine uitbater kan hier een mooie combi deal van maken.

 

Naast light frisdranken zijn waters-met-een-smaakje populair. “Ik geef mijn kind geen water, zij is toch geen hond?!”, ik quote een ouder in discussie over wat die frisdrank automaten eigenlijk überhaupt daar op die scholen doen. Een andere ouder vond eigenlijk, dat kinderen best gewoon water konden drinken. Nee dus, want kinderen zijn geen honden. En (frisdrank) automaten op scholen zijn een dankbare post op de begroting van de facilitaire dienst.

 

Water-met-een-smaakje dus. Zoals Sourcy Vitamin Water framboos granaatappel (met vitamine B5, B6, B12 + thee extract). Het kostte me enige moeite om de ingrediëntendeclaratie te lezen, laat staan te fotograferen. Dan maar naar de website van Vrumona.

 

De fabrikant wijst er nog op dat Sourcy Vitaminwater het vinkje voor “Bewuste Keuze” heeft. Hmmm; zouden ze niet hebben opgelet vorig jaar oktober? Toen minister Schippers onder druk van de consumentbond besloot het Vinkje af te schaffen?

 

Maar goed, die ingrediëntendeclaratie dus. Uiteindelijk vind ik de ingrediëntendeclaratie op de website van Albert Heijn. Komt ie:

 

Ingrediënten: Natuurlijk mineraalwater, fructose, druivensap uit concentraat, suiker, voedingszuur (citroenzuur), groene thee-extract, vitamine C, natuurlijk aroma, kleurstof (cochenille).

 

Daar zou een Natuurvoedingskundige een hoop over kunnen vertellen! Bijvoorbeeld dat natuurlijk aroma niets te maken heeft met de sensatie die het stofje uiteindelijk teweeg brengt: populair gezegd kan een natuurlijk aroma herkomst banaan hebben of uit een laboratorium komen en toch garant staan voor een chocolade sensatie.

 

Ook lees ik niets over framboos of granaatappel. Verder is Cochenille gewoon E124. Inderdaad (zie website Voedingscentrum) een zogenaamde AZO- kleurstof. Moet dan niet wettelijk op het etiket staan: “kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”? Waarschijnlijk staat het in nog kleinere lettertjes op de verpakking.

 

Ik word hier niet alleen fanatiek van, maar ook erg sarcastisch: laten we inderdaad Sourcy Vitaminwater in die schoolautomaten stoppen, omdat kinderen geen honden zijn.

 

Al meer dan 15 jaar onderwijst Kraaybeekerhof Academie natuurvoeding: ik stel voor dat in ieder geval alle natuurvoedingskundigen op één middelbare school op een ouderavond een lezing verzorgen over dit onderwerp. Jullie kennis is broodnodig!

 

Aart van der Stel, antroposofisch huisarts en docent aan de Kraaybeekerhof Academie schreef mij naar aanleiding van het fipronil gedoe het volgende:

 

“Uiteraard vind ik ook dat een ei een ei moet zijn en geen gif mag bevatten, maar ik krijg  een heel dubbel gevoel wanneer ik iedereen over gezondheidsrisico’s hoor praten. Er lijkt geen grotere bedreiging voor de volksgezondheid te zijn dan een ei met een minieme hoeveelheid fipronil. Ik ben heel benieuwd of iedereen ook zo in rep en roer zou zijn als bekend  wordt gemaakt (wat trouwens al vele malen gebeurd is!) dat er in frisdrank heel veel suiker zit en dat je daar later gegarandeerd suikerziekte van krijgt. Of dat er in ons voedsel enorme hoeveelheden zout en vet zit, wat trouwens ook al algemeen bekend is, net als het feit dat zout en vet zorgen voor hoge bloeddruk, hartinfarcten  en hersenbloedingen. We maken ons druk om een ongelooflijk theoretisch probleem- en nogmaals: er moet in een ei alleen maar ei zitten- maar we vergeten wat er echt met ons en ons voedsel aan de hand is. We maken ons te sappel over de verkeerde dingen!”

 

En daar kan ik het alleen maar hartgrondig mee eens zijn!

 

September 2017, Ellen J. Folkersma, leider Kraaybeekerhof Academie

 

Psst... Wil je deze pagina delen?