Tovenaar Lassie weet het voor elkaar te krijgen: meer vezels in witte rijst dan in volkoren rijst: hoe kan dat? In de uitzending wordt uitgelegd dat dit met de meetmethode te maken heeft, die niet is gestandaardiseerd. Iedere producent mag zelf kiezen welke meetmethode hij kiest om het gehalte aan vezels te bepalen. En hierdoor ontstaan er verschillen, en kun je eigenlijk dus rijstsoorten onderling niet vergelijken.

 

Etiketten laten zich al niet makkelijk lezen op dat vlak: de ene producent geeft de voedingswaarde per portie, de andere per 100 gram. De ene producent vermeldt erbij of het om bereid product gaat, of om niet- bereid product. Enzovoort: een etiket ontcijferen is geen sinecure!

 

En nu dit weer: de gekozen meetmethode van Lassie resulteert erin dat het lijkt alsof witte rijst meer vezels bevat dan volkoren rijst. Hoe kan dat?

 

De verklaring wordt gevonden in het zogenaamde resistente zetmeel. Zetmeel is een keten van glucose moleculen. Al in je mond wordt deze keten in stukjes geknipt door enzymen, en dit wordt voortgezet in je dunne darm. Zetmeel valt zo uiteen in glucose.

 

Echter er is ook zetmeel die zich niets aantrekt van je enzymen en in een keten blijft zitten. Dit heeft vooral te maken met de ruimtelijke vorm van dit zetmeel: die is dusdanig dat de enzymen de kans niet krijgen te knippen: even heel populistisch uitgelegd. Hier zit namelijk nog een hele wereld achter.

 

Resultaat: dit resistente zetmeel bereikt daarom als keten je dikke darm. Eigenlijk gedraagt het zich dus als ieder ander vezel. Het darmmicrobioom weet met dit Resistant Starch wel weer weg.

 

Tovenaar Lassie telt dit zetmeel op bij de andere vezels, terwijl andere producenten dit niet doen. En zo kan het dus ineens lijken alsof volkoren rijst minder vezels bevat dan witte rijst!

 

Maar ook in volkoren rijst zit Resistant Starch, en in nog veel meer producten waaronder brood. Natuurvoedingsvuistregel blijft dus; zo onbewerkt mogelijk (= volkoren) is gezonder. En dat moest zelfs de tovenaarsleerling van Lassie schoorvoetend toegeven.

Meer weten over het microbioom en vezels? 2 december 2017 organiseert Kraaybeekerhof Academie een studiedag over dit onderwerp: opgave via de website.

Psst... Wil je deze pagina delen?