Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Dat was vorige week nog eens een fijn bericht! Onderzoekers, zo berichtte onder andere nu.nl, van de universiteit van Michigan hadden onderzoeksresultaten gepubliceerd waaruit bleek dat kaneelaldehyde vetverbranding in menselijke cellen zou stimuleren.

 

Michigan is 1 van de 50 staten van de VS, mocht je dat net als ik even niet zo uit je hoofd weten.

 

Ik kan me goed voorstellen dat Amerikaanse onderzoekers als Middeleeuwse ridders hun leven wijden aan het vinden van de heilige graal die de obesitas- draak gaat verslaan. In Amerika namelijk zijn zo’n 68 miljoen mensen  ouder dan 25 jaar, obees, en nog eens 65 miljoen Amerikanen ouder dan 25 jaar  hebben overgewicht. In procenten uitgedrukt gaat het om respectievelijk 32% en 30%.

 

Inderdaad je leest het goed: er zijn meer obese Amerikanen dan Amerikanen met overgewicht. Ook is een dikke 60% van de Amerikanen ouder dan 25 jaar te dik. Daarom daalde in 2016 de levensverwachting van de Amerikanen ook weer voor het eerst in 20 jaar: door armoede en doordat ze te dik zijn. Dus dat onderzoek van die wetenschappers in Michigan is veel belangwekkender dan je zo verticaal lezend op nu.nl snel concludeert.

 

Kaneel dus. De onderzoeksridders waarschuwen wel: er is meer onderzoek nodig, om definitieve conclusies te trekken. Zo moet er worden gekeken naar eventuele bijwerkingen die optreden bij een kaneelbehandeling. Dus nog even rustig aan met de kaneel!

 

Wat hebben ze nu eigenlijk gevonden? En wisten we al niet iets dergelijks uit eerder onderzoek? Er is toch al vaker beweerd dat je afvalt van kaneel?

 

Inderdaad het idee is helemaal niet nieuw; mogelijk de verklaring over hoe het werkt wel. De Amerikaanse onderzoekers richten zich vooral op de thermogenese. Aldehyde in kaneel zorgt ervoor dat vetcellen tot verbranding overgaan. In eerder verschenen onderzoeken gaat het vooral om MHCP, die gevoeligheid voor insuline verbetert én zelf ook als een soort insuline werkt. Reden voor mensen met diabetes type 2 om kaneelcapsules of kaneelolie te gebruiken.

 

Medicinale werking, naast culinaire werking, van kaneel is al heel lang bekend. Kaneel is verwarmend (daarom zo geliefd in de wintermaanden!), werkt positief op de spijsvertering, verlaagt het cholesterol gehalte, verlaagt de bloedsuikerspiegel en is ook nog eens anti- bacterieel. Een vast plekje voor kaneel het jaar rond in het medicijnkastje, in plaats van 3 maanden in het kruidenrek, is dan ook geen gek idee.

 

Als dit dan al zo lang bekend is, waarom zouden we het dan rustig aan moeten doen met kaneel?! Omdat er ook nu weer een keerzijde is.

 

“Overal waar te voor staat is niet ok, behalve tevreden”.

 

Voor één van de stofjes in kaneel, coumarine, waarschuwt het Voedingscentrum zelfs. Bij gewoon gebruik is er niets om je zorgen over te maken, echter bij langdurige overdoses (bepaald door gewicht van een persoon, en type kaneel) kun je wel degelijk negatieve gevolgen van kaneelgebruik ondervinden. Extra kwetsbaar zijn ouderen (ontgiftende capaciteit lever neemt af), kinderen, en mensen met een lever- of nieraandoening.

 

Coumarine kan hartkloppingen veroorzaken, mogelijk (lever)tumoren, diarree en je wordt er misselijk van. Niet zo heel feestelijk en comfortabel  allemaal.

 

Daarbij nog iets opmerkelijks. Coumarine komt ook in cosmeticaproducten voor: dus om de maximale dagdoses te bepalen moet je niet alleen maar op je eten letten, maar ook op wat je in de badkamer gebruikt. Het wordt als geurstofje gebruikt in bodylotions, deodorant en haarverzorgingsproducten.

 

Als het goed is plaatsen cosmetica fabrikanten waarschuwingen wanneer hun product per gebruiksportie bepaalde waarden coumarine overstijgt.

 

Bij 60 kilo lichaamsgewicht zou je niet meer dan 6 milligram coumarine per dag moeten binnen krijgen. 2 milligram zit in 1 stroopwafel of 25 gram pepernoten of 1 gram gemalen kaneel. Bodylotion kan 1 milligram per dag opleveren, en deodorant 0,5 milligram.

 

Gemiddeld krijgt de Nederlander dagelijks 4 milligram coumarine binnen, en blijft dus ruim binnen de lijntjes. Af en toe een  pepernoot uitspatting, of speculaas delict is dan ook helemaal niet erg.

 

Echter zo’n berichtje als die van vorige week brengt mensen mogelijk op gedachten van meer structurele aard. En dan is een waarschuwing toch wel op z’n plaats. De queste naar slankmakers zal net als de queste naar de eeuwige jeugd met dit soort waarschuwingen helaas niet te stoppen zijn.

 

In mijn ideale wereld zouden die Amerikaanse onderzoekers hun tijd besteden aan onderzoeken die zich richten op de preventie van obesitas. Ben ik misschien toch ook een beetje een Middeleeuwse ridder.

 

Voor iedereen die het Heerlijke Avondje gaat vieren: heel veel plezier, en geniet van al het Sinterklaas lekkers! (Cadeautip, ook voor onder de boom: natuur cosmetica.)

 

November 2017, Ellen J. Folkersma, leider Kraaybeekerhof Academie met ondersteuning van Henny de Lint, natuurvoedingskundige/ diëtiste en verbonden als docente aan de Kraaybeekerhof Academie

Psst... Wil je deze pagina delen?