Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Cursussen Academie Kraaybeekerhof

Cursisten van Natuurvoeding in een Notendop laten weten:

 • Waardevol om zo breed en tegelijkertijd zo gefocust bezig te zijn
 • Leuke cursus, heeft mij veel inspiratie en kennis gegeven
 • Inhoudelijk sterke docenten die met veel enthousiasme voor de groep staan

Antroposofie en voeding

Startdatum 14-05-2018

Deze cursus is bedoeld voor therapeuten, verpleegkundigen en artsen uit het antroposofische werkveld. De cursus staat ook open voor andere geïnteresseerden. Antroposofische voorkennis is wel van belang. De Nederlandse vereniging voor Kunstzinnige Therapieën heeft 11 nascholingspunten toegekend aan deze cursus (antroposofisch medisch).

 

Deze cyclus biedt basiskennis over voeding en onze spijsvertering bezien vanuit antroposofisch gezichtspunt, met als doel te laten zien hoe je voeding kunt inzetten binnen het antroposofisch mens- en wereldbeeld. Je krijgt handvatten om zelf enig voedingsadvies te kunnen geven die jouw therapeutisch werk kunnen ondersteunen. Doordat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden van wat voeding kan betekenen, kun je ook beter inschatten of een bezoek aan een voedingsdeskundige behulpzaam zou kunnen zijn of zelfs dringend nodig. Wat je leert is om breder te kunnen kijken naar een cliënt met een hulpvraag dan vanuit je eigen vakgebied. Onze ervaring is dat dat verdieping kan brengen in je eigen werk.

 

We gaan aan de slag met de etherkrachten, het 3-ledig en 4-ledig mensbeeld. We gaan het hebben over wat Rudolf Steiner over de spijsvertering heeft gezegd. Hoe de onder- en bovenstroom ons voeden.

 

Wat betekent deze visie in de praktijk? En wat vraagt dat van ons, willen we zijn kijk serieus nemen? Wat sterk naar voren komt in deze cursus is hoe voeding kan stimuleren tot autonomie. Hoe kunnen maaltijden de mens voeden in zijn of haar zoektocht naar zelfstandigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

 

Overzicht inhoud

Dagdeel 1   
Inleiding en kennismaking; hedendaags denken; seizoenen; proeven; 3-ledigmensbeeld en voedingsgewassen; verhardende en oplossende processen

 

Dagdeel 2    
Vitaliteit en lichtkracht; de vier elementen aarde, water, lucht en vuur zichtbaar in groentenfamilies

 

Dagdeel 3 
4-ledig mensbeeld en eiwitten, vetten en koolhydraten; koolhydraten en autonomie; granen; suiker; evolutie en voeding

 

Dagdeel 4
Voedsel, voeding en vertering. Het principieel andere gezichtspunt tussen antroposofie en reguliere wetenschap ten aanzien van voeding en vertering.

 

Data

De lesmiddagen zijn twee-wekelijks op een maandagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

14 mei

28 mei

11 juni

25 juni

 

Docenten:

Ilse Beurskens – van den Bosch, docent antroposofie en voeding – dagdeel 1, 2 en 3

Ton van Osch, Antroposofisch huisarts – dagdeel 4

 

Literatuur:

De les van Ton van Osch sluit aan bij het boek ‘De twee stromen’ van Frank Wijnbergh, deel 1 en de derde en vierde voordracht uit het boek ‘Vruchtbare landbouw’ van Rudolf Steiner (De landbouwcursus)

 

Locatie: Landgoed Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, 3971 PA in Driebergen

 

Kosten: €195,- inclusief koffie/thee en aanbetaling (groepsinschrijving is mogelijk)

Let op: alleen iDEAL betaling
 

Volg je al een opleiding aan de Kraaybeekerhof, of ben je lid van de VNVK, dan krijg je 15% korting. Vul daarvoor de kortingscode in: 15KBH2018

 

 

 

 

 

Startdatum 14-05-2018
Prijs € 195,00
€ 195,00 9

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Informatiedagen over de opleidingen

Regelmatig organiseert Kraaybeekerhof Academie informatie bijeenkomsten over de opleidingen en de cursussen. 12 september gaat de beroepsopleiding Natuurvoedingskundige weer van start. Meer weten? Kom naar één van de informatie bijeenkomst: 4 mei, 15 juni of 21 augustus. Toegang is vrij, wel van te voren inschrijven. 

 

Ook van de coachingsopleiding Natuur in Begeleiding die in september start, is er een informatiemiddag: 1 juni

 

 

"Natuur waarnemen
leert ons
denken,
proeven
en groeien"

Terugkerend aanbod

 • Begeleiding in Vogelvlucht
  Hoe begeleid je mensen in de buitenlucht vanuit hun eigen specifieke wensen en kwaliteiten? Deze korte cursus is een opmaat voor de opleiding Natuur in Begeleiding, maar ook los te volgen. Voor 2020 worden de data nog gepland. 

 • Natuurvoedingskundige
  Je leert mensen met deze opleiding bewust te worden van gezondheid en hen aan hun vitaliteit te laten werken. De opleiding start jaarlijks in september. Neem contact op voor een persoonlijk studie advies, of kom naar één van de open dagen. 

 • Natuurvoeding in een Notendop
  Leer in korte tijd de vele kanten van natuurvoeding kennen! Gezond zijn vinden we belangrijk, terwijl door onze hectische levensstijl juist allerlei klachten kunnen ontstaan. Deze cursus start weer voorjaar 2019

 • Moestuincursus (BD tuinieren)
  Ook in 2019 zal de, al jarenlang succesvolle, moestuincursus weer van start gaan. In 6 zaterdagen onder begeleiding van ervaren docenten de basisprincipes van biodynamisch moestuinieren onder de knie krijgen. 

 • Biologisch dynamisch imkeren 
  In 6 zaterdagen leert Jos Willemse je alles over de wereld van de bijen. In de bijentuin op ons landgoed ga je aan de slag en leer je hoe een BD-imker te werk gaat en wat dit voor effect heeft op de bijen. De cursus start in 2019 op 27 april in Driebergen, Landgoed Kraaybeekerhof en 13 april in Middelbeers, De Beersche Hoeve

 • Permacultuur Driedaagse
  Nieuw in 2019 is een Driedaagse kennismaking en beleving Permacultuur. Alma Huisken, bekend schrijfster en columniste neemt cursisten in 3 dagen, verspreid over het seizoen, mee in deze boeiende wereld. 

 

Studiedagen

Deze studiedagen liggen in het verlengde van de opleidingen. Soms specifiek bedoeld als nascholing en zeker ook geschikt voor studenten omdat het een verbreding van de opleiding betekent. 

 

Wil jij in één dag kennis maken met biodynamisch imkeren? In 2019 staan deze dagen gepland voor 16 maart en  9 november

 

Bekijk hier ons volledige studiedagenaanbod.

 

Kraaybeekerhof op andere locaties / Kraaybeekerhof op maat

 

Ook in 2019 is de BD Imkercursus op locatie te volgen en deze keer op de biologische boerderij De Beersche Hoeve in Middelbeers, vanaf 13 april 2019.

 

Wilt u ook een cursus of studiedag voor uw team organiseren. Of heeft u een geschikte BD locatie voor het organiseren van cursussen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

"Het programma is erg in de smaak gevallen bij alle deelnemers. Ook de kennismaking met het BD gedeelte aarde gemakkelijk, mede omdat de theorie tijdens de eerst presentatie begrijpelijk werd uitgelegd.Ook leuk dat de deelnemers allemaal een flesje zelfgemaakte kruidenolie mochten meenemen."

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.