Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Cursussen Academie Kraaybeekerhof

Cursisten van Natuurvoeding in een Notendop laten weten:

 • Waardevol om zo breed en tegelijkertijd zo gefocust bezig te zijn
 • Leuke cursus, heeft mij veel inspiratie en kennis gegeven
 • Inhoudelijk sterke docenten die met veel enthousiasme voor de groep staan

Landbouw van de toekomst Breda

Startdatum 05-01-2019

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten aan een select gezelschap van boeren en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van boer/ tuinder en docent. Op verschillende lokaties in Nederland en Vlaanderen,  waaronder ook boerderij Moervliet, Breda.  

 

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren. Daarbij ook ervaren dat de Landbouwcursus niet alleen leerzaam is voor iedereen die in de landbouw werkt, maar ook leerzaam is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er te leren valt vanuit de levensprocessen waar boer en tuinder dagelijks mee werken. 

 

De ervaring van de boer/ tuinder is in de cursus van belangrijke inbreng. Deze ervaring maakt de cursus op elke lokatie ook uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen individualiteit kent in bedrijfsvoering. 

 

Boerderij Moervliet: Frans van Laer en Luc Ambagts

 

Frans is (evenals Luc) opgeleid door Warmonderhof. Frans heeft naast andere werkzaamheden in de landbouw bijna twintig jaar gewerkt als boer (melkvee en akkerbouw) op zorgboerderij De Beukenhof. Sinds een paar jaar heeft Frans zijn eigen boerderij “Moervliet”, met tuinbouw, (vlees)vee en akkerbouw. Hij heeft diverse cursussen gevolgd op het gebied van waarnemen van vormkrachten. Daarnaast is Frans een levensgenieter: hij houdt van classic cars, een goed glas wijn of een gekoeld biertje. Verder zingt hij samen met zijn partner, Maria, in semi- professionele, klassieke koren. 

 

 

Luc Ambagts heeft wis- en natuurkunde gestudeerd en zeven jaar lesgegeven op de bovenbouw van de Vrije School in Zutphen. Nu is hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de BD- vereniging. Daarnaast besteed hij tijd aan onderwijsprojecten en projecten voor beeldende kunst. De BD- landbouw maakte Luc zich eigen door een opleiding van de Warmonderhof te volgen. Het is Luc zijn passie om de rijkdom die verborgen ligt in de werken van Rudolf Steiner bereikbaar en begrijpbaar te maken in de tijd van nu. 

 

 

 

 

Boerderij Moervliet

De boerderij is in totaal slechts 6,5 hectare groot. Echter door de combinatie van zowel tuinbouw, akkerbouw als veeteelt is Moervliet uniek in z'n soort. Dichtbij huis wordt 2 hectare gebruikt voor de groentegewassen, die veelal verkocht worden aan huis. De overige hectares worden gepacht van het Brabants Landschap, en zijn zogenaamde vloeiweiden: gronden die kunstmatig, periodiek worden bevloeid met vruchtbaar beek- of rivierwater. Deze hectares worden eveneens gebruikt voor akkerbouw en worden ook begraasd door een bescheiden kudde runderen. Deze runderen zijn uiteindelijk bestemd voor de slacht. 

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op zaterdagochtend van 10.00 - 12.00 uur

Data: 5 en 19 januari, 2 en 16 februari en nog 2 nader te bepalen data

Kosten: 245 euro, te betalen bij inschrijving met iDeal (cursusprijs is inclusief documentatie, namelijk een samenvatting van de BD- landbouwcursus, en de uitgave van de BD- vereniging ervaringen met de Landbouwcursus

Download hier de cursusflyer

Deze cursus wordt ook gegeven op Kaasboerderij Noorderlicht, Noordeloos, boerderij Moervliet, Breda, Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen. 

Startdatum 05-01-2019
Prijs € 245,00
€ 245,00 22

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Informatiedagen over de opleidingen

Regelmatig organiseert Kraaybeekerhof Academie informatie bijeenkomsten over de opleidingen en de cursussen. 12 september gaat de beroepsopleiding Natuurvoedingskudige weer van start. Meer weten? Kom naar één van de informatie bijeenkomst: 4 mei, 15 juni of 21 augustus. Toegang is vrij, wel van te voren inschrijven. 

 

 

"Natuur waarnemen
leert ons
denken,
proeven
en groeien"

Terugkerend aanbod

 • Begeleiding in Vogelvlucht
  Hoe begeleid je mensen in de buitenlucht vanuit hun eigen specifieke wensen en kwaliteiten? Deze korte cursus is een opmaat voor de opleiding Natuur in Begeleiding, maar ook los te volgen. Deze opleiding gaat 19 februari 2019 weer van start gegaan. De cursus beslaat vier zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Voor 2019 worden de data nog gepland. 

 • Natuurvoedingskundige
  Je leert mensen met deze opleiding bewust te worden van gezondheid en hen aan hun vitaliteit te laten werken. De opleiding start jaarlijks in september. Neem contact op voor een persoonlijk studie advies, of kom naar één van de open dagen. 

 • Natuurvoeding in een Notendop
  Leer in korte tijd de vele kanten van natuurvoeding kennen! Gezond zijn vinden we belangrijk, terwijl door onze hectische levensstijl juist allerlei klachten kunnen ontstaan. Deze cursus start weer voorjaar 2019

 • Moestuincursus (BD tuinieren)
  Ook in 2019 zal de, al jarenlang succesvolle, moestuincursus weer van start gaan. In 6 zaterdagen onder begeleiding van ervaren docenten de basisprincipes van biodynamisch moestuinieren onder de knie krijgen. 

 • Biologisch dynamisch imkeren 
  In 6 zaterdagen leert Jos Willemse je alles over de wereld van de bijen. In de bijentuin op ons landgoed ga je aan de slag en leer je hoe een BD-imker te werk gaat en wat dit voor effect heeft op de bijen. De cursus start in 2019 op 27 april in Driebergen, Landgoed Kraaybeekerhof en 13 april in Middelbeers, De Beersche Hoeve

 • Permacultuur Driedaagse
  Nieuw in 2019 is een Driedaagse kennismaking en beleving Permacultuur. Alma Huisken, bekend schrijfster en columniste neemt cursisten in 3 dagen, verspreid over het seizoen, mee in deze boeiende wereld. 

 

Studiedagen

Deze studiedagen liggen in het verlengde van de opleidingen. Soms specifiek bedoeld als nascholing en zeker ook geschikt voor studenten omdat het een verbreding van de opleiding betekent. 

 

Wil jij in één dag kennis maken met biodynamisch imkeren? In 2019 staan deze dagen gepland voor 16 maart en  9 november

 

Bekijk hier ons volledige studiedagenaanbod.

 

Kraaybeekerhof op andere locaties / Kraaybeekerhof op maat

 

Ook in 2019 is de BD Imkercursus op locatie te volgen en deze keer op de biologische boerderij De Beersche Hoeve in Middelbeers, vanaf 13 april 2019.

 

Wilt u ook een cursus of studiedag voor uw team organiseren. Of heeft u een geschikte BD locatie voor het organiseren van cursussen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

"Het programma is erg in de smaak gevallen bij alle deelnemers. Ook de kennismaking met het BD gedeelte aarde gemakkelijk, mede omdat de theorie tijdens de eerst presentatie begrijpelijk werd uitgelegd.Ook leuk dat de deelnemers allemaal een flesje zelfgemaakte kruidenolie mochten meenemen."

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.