Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Cursussen Academie Kraaybeekerhof

Cursisten van Natuurvoeding in een Notendop laten weten:

 • Waardevol om zo breed en tegelijkertijd zo gefocust bezig te zijn
 • Leuke cursus, heeft mij veel inspiratie en kennis gegeven
 • Inhoudelijk sterke docenten die met veel enthousiasme voor de groep staan

Tweedaagse geneeskruiden

Startdatum 09-03-2019

Tweedaagse geneeskruiden: geneesplanten leren kennen en ervaren

 

Antroposofische geneesmiddelen zijn afkomstig uit de natuur. In de antroposofie wordt gewerkt vanuit de band tussen mens en natuur: in de mens spiegelt zich de gehele natuur. Door met een nieuwsgierige, onderzoekende blik de natuur waar te nemen en te beleven, kunnen we ontdekken welke geneeskracht de natuur voor ons heeft.

 

Onder de antroposofische geneesmiddelen bevinden zich ook de zogenaamde “doronen”. Kenmerkend voor deze middelen is de samenstelling: dikwijls zijn ze samengesteld uit 2 geheel tegenovergestelde planten.

 

Doel en lesinhoud

 

In de Tweedaagse geneeskruiden wordt de door Rudolf Steiner aangegeven “doronen” én enkele losstaande middelen, bestudeerd. Hierbij maken we gebruik van de fenomenologische en kunstzinnige bestudering van de gebaren en karakteristieken van de planten. Doel is om zo gezamenlijk tot een dieper begrip te komen wat deze middelen kunnen betekenen voor de mens.

 

9 maart staan 2 winterbloeiers centraal, namelijk Maretak en Helleborus. Deze middelen worden ingezet bij kanker.

 

11 mei wordt hepatodoron bestudeerd: bosaardbei (fragaria cum vitis) en druif, dit middel wordt ingezet bij het stimuleren of verbeteren van de stofwisseling.

 

Dagindeling

Om 10 uur start Ger van de Ven met de fenomenologie van de planten om uitgaande van de waarnemingen aan om groei, vorm en bloei van de planten te komen tot inzicht in de specifieke gebaren van de planten.

 

11.30 uur: eurythmie met Marleen Matthijsen. Zij zal de bewegingstendenzen en vormprincipes in eurythmie proberen gestalte te geven, zodat de deelnemers ook met de gehele mens kunnen ervaren hoe een plant groeit etc. Ook zal zij ingaan op ziektebeelden, die met deze planten samenhangen.

 

Lunch van 12.30 tot 13.30 uur.

 

Aansluitend op de lunch, vertelt Jannetje van Groningen over de specifieke eigenschappen en medische toepassing  van de planten. Tevens is er dan ook ruimte voor vragen en discussie. 

 

Na de theepauze rond 15.00 uur, gaan we de desbetreffende planten schilderen/tekenen met krijt, zodat een tweede kunstzinnige verwerking kan ontstaan, een verinnerlijking kan er plaatsvinden.

 

Gezamenlijke afsluiting rond 16.00 uur. 

 

Docenten

 

De tweedaagse staat onder leiding van Jannetje van Groningen, Marleen Matthijsen- de Jonge en Ger van de Ven.

 

Jannetje van Groningen is gepensioneerd antroposofisch huisarts. Ze is gepassioneerd over geneeskruiden, en wil kennis en ontdekking hierover graag verder brengen. Daarbij heeft ze een rijke ervaring als huisarts opgebouwd met de toepassing van deze middelen in de praktijk.

 

 


Marleen Matthijsen- de Jonge is een bekend eurytmiste. Naast haar werk als therapeute, vindt ze het leuk om euritmie ook op andere wijze naar de mensen te brengen, zoals in cursusverband.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ger van de Ven, al langer als docent verbonden aan Kraaybeekerhof Academie is bioloog. Hij is docent op het Rudolf Steiner college in Rotterdam. Fenomenologie is een passie van hem, waarbij hij de kunst verstaat dit specifieke vakgebied interessant te maken voor iedereen.

 

 

 

 

 

Praktisch

 

Data: 9 maart en 11 mei

Tijden: 10.00 – 16.00 uur

Maximaal aantal deelnemers: 12

Kosten: 279 euro inclusief koffie, thee en uitgebreid lunchbuffet. Leden van Atroposana krijgen 12,50 euro korting: stuur een mailtje naar academie@kraaybeekerhof.nl voor de kortingscode. 

 

We hopen tot boeiende ontdekkingen te komen.

Startdatum 09-03-2019
Prijs € 279,00
€ 279,00 3

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed en de openingstijden van de landgoedwinkel.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Informatiedagen over de opleidingen

Regelmatig organiseert Kraaybeekerhof Academie informatie bijeenkomsten over de opleidingen en de cursussen. 12 september gaat de beroepsopleiding Natuurvoedingskundige weer van start. Meer weten? Kom dan naar de informatie bijeenkomst: 21 augustus. Toegang is vrij, wel van te voren inschrijven. 

 

Ook van de coachingsopleiding Natuur in Begeleiding die in september start, zijn er informatiemiddagen: 29 juni en 30 augustus 

 

 

"Natuur waarnemen
leert ons
denken,
proeven
en groeien"

Terugkerend aanbod

 • Begeleiding in Vogelvlucht
  Hoe begeleid je mensen in de buitenlucht vanuit hun eigen specifieke wensen en kwaliteiten? Deze korte cursus is een opmaat voor de opleiding Natuur in Begeleiding, maar ook los te volgen. Voor 2020 worden de data nog gepland. 

 • Natuurvoedingskundige
  Je leert mensen met deze opleiding bewust te worden van gezondheid en hen aan hun vitaliteit te laten werken. De opleiding start jaarlijks in september. Neem contact op voor een persoonlijk studie advies, of kom naar één van de open dagen. 

 • Natuurvoeding in een Notendop
  Leer in korte tijd de vele kanten van natuurvoeding kennen! Gezond zijn vinden we belangrijk, terwijl door onze hectische levensstijl juist allerlei klachten kunnen ontstaan. Deze cursus start weer najaar 2019

 • Moestuincursus (BD tuinieren)
  Ook in 2020 zal de, al jarenlang succesvolle, moestuincursus weer van start gaan. In 6 zaterdagen onder begeleiding van ervaren docenten de basisprincipes van biodynamisch moestuinieren onder de knie krijgen. Data worden binnenkort gepubliceerd

 • Biologisch dynamisch imkeren 
  In 6 zaterdagen leert Jos Willemse je alles over de wereld van de bijen. In de bijentuin op ons landgoed ga je aan de slag en leer je hoe een BD-imker te werk gaat en wat dit voor effect heeft op de bijen. De cursus start in 2019 op 27 april in Driebergen, Landgoed Kraaybeekerhof en 13 april in Middelbeers, De Beersche Hoeve. Voor 2020 worden de data binnenkort gepubliceerd. 

 • Permacultuur Driedaagse
  Nieuw in 2019 is een Driedaagse kennismaking en beleving Permacultuur. Alma Huisken, bekend schrijfster en columniste neemt cursisten in 3 dagen, verspreid over het seizoen, mee in deze boeiende wereld. Start zowel in voorjaar als najaar 2019. 

 

Studiedagen

Deze studiedagen liggen in het verlengde van de opleidingen. Soms specifiek bedoeld als nascholing en zeker ook geschikt voor studenten omdat het een verbreding van de opleiding betekent. 

 

Wil jij in één dag kennis maken met biodynamisch imkeren? In 2019 staan deze dagen gepland voor 16 maart en  9 november

 

Bekijk hier ons volledige studiedagenaanbod.

 

Kraaybeekerhof op andere locaties / Kraaybeekerhof op maat

 

Ook in 2019 is de BD Imkercursus op locatie te volgen en deze keer op de biologische boerderij De Beersche Hoeve in Middelbeers, vanaf 13 april 2019.

 

Wilt u ook een cursus of studiedag voor uw team organiseren. Of heeft u een geschikte BD locatie voor het organiseren van cursussen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

"Het programma is erg in de smaak gevallen bij alle deelnemers. Ook de kennismaking met het BD gedeelte aarde gemakkelijk, mede omdat de theorie tijdens de eerst presentatie begrijpelijk werd uitgelegd.Ook leuk dat de deelnemers allemaal een flesje zelfgemaakte kruidenolie mochten meenemen."

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.