Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Antroposofie en voeding

Deze cursus is bedoeld voor therapeuten, verpleegkundigen en artsen uit het antroposofische werkveld. De cursus staat ook open voor andere geïnteresseerden. Antroposofische voorkennis is wel van belang.
 

Deze cyclus biedt basiskennis over voeding en onze spijsvertering bezien vanuit antroposofisch gezichtspunt, met als doel te laten zien hoe je voeding kunt inzetten binnen het antroposofisch mens- en wereldbeeld. Je krijgt handvatten om zelf enig voedingsadvies te kunnen geven die jouw therapeutisch werk kunnen ondersteunen. Doordat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden van wat voeding kan betekenen, kun je ook beter inschatten of een bezoek aan een voedingsdeskundige behulpzaam zou kunnen zijn of zelfs dringend nodig. Wat je leert is om breder te kunnen kijken naar een cliënt met een hulpvraag dan vanuit je eigen vakgebied. Onze ervaring is dat dat verdieping kan brengen in je eigen werk.

 

We gaan aan de slag met de etherkrachten, het 3-ledig en 4-ledig mensbeeld. We gaan het hebben over wat Rudolf Steiner over de spijsvertering heeft gezegd. Hoe de onder- en bovenstroom ons voeden.

 

Wat betekent deze visie in de praktijk? En wat vraagt dat van ons, willen we zijn kijk serieus nemen? Wat sterk naar voren komt in deze cursus is hoe voeding kan stimuleren tot autonomie. Hoe kunnen maaltijden de mens voeden in zijn of haar zoektocht naar zelfstandigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

 

Overzicht inhoud

Dagdeel 1   
Inleiding en kennismaking; hedendaags denken; seizoenen; proeven; 3-ledigmensbeeld en voedingsgewassen; verhardende en oplossende processen

 

Dagdeel 2    
Vitaliteit en lichtkracht; de vier elementen aarde, water, lucht en vuur zichtbaar in groentenfamilies

 

Dagdeel 3 
4-ledig mensbeeld en eiwitten, vetten en koolhydraten; koolhydraten en autonomie; granen; suiker; evolutie en voeding

 

Dagdeel 4
Voedsel, voeding en vertering. Het principieel andere gezichtspunt tussen antroposofie en reguliere wetenschap ten aanzien van voeding en vertering.

 

Data

De lesmiddagen zijn twee-wekelijks op een maandagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

14 mei

28 mei

11 juni

25 juni

 

Docenten:

Ilse Beurskens – van den Bosch, docent antroposofie en voeding – dagdeel 1, 2 en 3

Ton van Osch, Antroposofisch huisarts – dagdeel 4

 

Literatuur:

De les van Ton van Osch sluit aan bij het boek ‘De twee stromen’ van Frank Wijnbergh, deel 1 en de derde en vierde voordracht uit het boek ‘Vruchtbare landbouw’ van Rudolf Steiner (De landbouwcursus)

 

Locatie: Landgoed Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, 3971 PA in Driebergen

 

Kosten: €195,- inclusief koffie/thee en aanbetaling (groepsinschrijving is mogelijk)

Let op: alleen iDEAL betaling
 

Volg je al een opleiding aan de Kraaybeekerhof, of ben je lid van de VNVK, dan krijg je 15% korting. Vul daarvoor de kortingscode in: 15KBH2018

 

 

 

 

 

Startdatum 14-05-2018
Prijs € 195,00
€ 195,00 20

Psst... Wil je deze pagina delen?