Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Landbouw van de toekomst Driebergen

Startdatum 21-11-2018

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten aan een select gezelschap van boeren en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van boer/ tuinder en docent. Op verschillende lokaties in Nederland en Vlaanderen, waaronder ook Landgoed Kraaybeekerhof. 

 

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren. Daarbij ook ervaren dat de Landbouwcursus niet alleen leerzaam is voor iedereen die in de landbouw werkt, maar ook leerzaam is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er te leren valt vanuit de levensprocessen waar boer en tuinder dagelijks mee werken. 

 

De ervaring van de boer/ tuinder is in de cursus van belangrijke inbreng. Deze ervaring maakt de cursus op elke lokatie ook uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen individualiteit kent in bedrijfsvoering. 

 

Landgoed Kraaybeekerhof: Jasper Sinoo en Luc Ambagts

In 2018 nam Jasper Sinoo, tuinder op Landgoed Kraaybeekerhof, initiatief samen met Dave Hardy, om een zelfoogsttuin te ontwikkelen. Waar jarenlang "slechts" grasland was, maakten de tuinders een efficiente indeling met als doel zoveel mogelijk gezinnen uit de directe omgeving gedurende het seizoen van groente en fruit te voorzien. Belangrijk onderdeel daarbij is het bieden van diversiteit in aanbod, om zo de omgeving op meerdere punten te verrijken. En ook om door burgers te betrekken bij voedselproductie, bewustwording en community- vorming te versterken rondom deze productie en de mensen die zorgen voor de tuinen. 

 

Jasper is opgeleid als vrije- school basisschool onderwijzer. Echter uiteindelijk vond hij zijn passie in de tuinbouw. Na de deeltijdopleiding aan Warmonderhof gooide hij het roer definitief om en werd tuinder. 

 

Luc Ambagts heeft wis- en natuurkunde gestudeerd en zeven jaar lesgegeven op de bovenbouw van de Vrije School in Zutphen. Nu is hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de BD- vereniging. Daarnaast besteed hij tijd aan onderwijsprojecten en projecten voor beeldende kunst. De BD- landbouw maakte Luc zich eigen door een opleiding van de Warmonderhof te volgen. Het is Luc zijn passie om de rijkdom die verborgen ligt in de werken van Rudolf Steiner bereikbaar en begrijpbaar te maken in de tijd van nu. 

 

 

 

 

Landgoed Kraaybeekerhof

Addick Land was de eerste boer die direct na de Tweede Wereldoorlog op het Landgoed boerde volgens principes uit de Biodynamische Landbouw. Het Landgoed behoort dankzij hem daarmee tot de oudste BD- landbouwgronden van Nederland. Toen voor de zelfoogsttuin het grasland werd omgeploegd, is ook de diepte van de bouwvoor (dat is het bovendste deel van de aarde, het vruchtbare deel) bepaald, en die is op sommige plekken meer dan een meter diep. Ter vergelijk: dikwijls is een boer al blij als er 20 centimeter beschikbaar is! 

 

De historie van het Landgoed gaat nog veel verder terug, al in de 19e eeuw wordt melding gemaakt van het Landgoed. In de huidige vorm, met educatie centrum (Kraaybeekerhof Academie), tuinen en restaurant bestaat het Landgoed ruim 40 jaar. 

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op woensdagmiddag van 16.00 - 18.00 uur

Data: 21 en 28 november, 12 en 19 december, 9 en 16 januari

Kosten: 295 euro, te betalen bij inschrijving met iDeal

Download hier de cursusflyer

Deze cursus wordt ook gegeven op Kaasboederij Noorderlicht, Noorderloos, Boerderij Moervliet, Breda, De Kollebloem (België) en Urtica De Vijfsprong, Vorden. 

Startdatum 21-11-2018
Prijs € 295,00
€ 295,00 15

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.