Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Tweedaagse geneeskruiden

Startdatum 09-03-2019

Tweedaagse geneeskruiden: geneesplanten leren kennen en ervaren

 

Antroposofische geneesmiddelen zijn afkomstig uit de natuur. In de antroposofie wordt gewerkt vanuit de band tussen mens en natuur: in de mens spiegelt zich de gehele natuur. Door met een nieuwsgierige, onderzoekende blik de natuur waar te nemen en te beleven, kunnen we ontdekken welke geneeskracht de natuur voor ons heeft.

 

Onder de antroposofische geneesmiddelen bevinden zich ook de zogenaamde “doronen”. Kenmerkend voor deze middelen is de samenstelling: dikwijls zijn ze samengesteld uit 2 geheel tegenovergestelde planten.

 

Doel en lesinhoud

 

In de Tweedaagse geneeskruiden wordt de door Rudolf Steiner aangegeven “doronen” én enkele losstaande middelen, bestudeerd. Hierbij maken we gebruik van de fenomenologische en kunstzinnige bestudering van de gebaren en karakteristieken van de planten. Doel is om zo gezamenlijk tot een dieper begrip te komen wat deze middelen kunnen betekenen voor de mens.

 

9 maart staan 2 winterbloeiers centraal, namelijk Maretak en Helleborus. Deze middelen worden ingezet bij kanker.

 

11 mei wordt hepatodoron bestudeerd: bosaardbei (fragaria cum vitis) en druif, dit middel wordt ingezet bij het stimuleren of verbeteren van de stofwisseling.

 

Dagindeling

Om 10 uur start Ger van de Ven met de fenomenologie van de planten om uitgaande van de waarnemingen aan om groei, vorm en bloei van de planten te komen tot inzicht in de specifieke gebaren van de planten.

 

11.30 uur: eurythmie met Marleen Matthijsen. Zij zal de bewegingstendenzen en vormprincipes in eurythmie proberen gestalte te geven, zodat de deelnemers ook met de gehele mens kunnen ervaren hoe een plant groeit etc. Ook zal zij ingaan op ziektebeelden, die met deze planten samenhangen.

 

Lunch van 12.30 tot 13.30 uur.

 

Aansluitend op de lunch, vertelt Jannetje van Groningen over de specifieke eigenschappen en medische toepassing  van de planten. Tevens is er dan ook ruimte voor vragen en discussie. 

 

Na de theepauze rond 15.00 uur, gaan we de desbetreffende planten schilderen/tekenen met krijt, zodat een tweede kunstzinnige verwerking kan ontstaan, een verinnerlijking kan er plaatsvinden.

 

Gezamenlijke afsluiting rond 16.00 uur. 

 

Docenten

 

De tweedaagse staat onder leiding van Jannetje van Groningen, Marleen Matthijsen- de Jonge en Ger van de Ven.

 

Jannetje van Groningen is gepensioneerd antroposofisch huisarts. Ze is gepassioneerd over geneeskruiden, en wil kennis en ontdekking hierover graag verder brengen. Daarbij heeft ze een rijke ervaring als huisarts opgebouwd met de toepassing van deze middelen in de praktijk.

 

 


Marleen Matthijsen- de Jonge is een bekend eurytmiste. Naast haar werk als therapeute, vindt ze het leuk om euritmie ook op andere wijze naar de mensen te brengen, zoals in cursusverband.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ger van de Ven, al langer als docent verbonden aan Kraaybeekerhof Academie is bioloog. Hij is docent op het Rudolf Steiner college in Rotterdam. Fenomenologie is een passie van hem, waarbij hij de kunst verstaat dit specifieke vakgebied interessant te maken voor iedereen.

 

 

 

 

 

Praktisch

 

Data: 9 maart en 11 mei

Tijden: 10.00 – 16.00 uur

Maximaal aantal deelnemers: 12

Kosten: 279 euro inclusief koffie, thee en uitgebreid lunchbuffet. Leden van Atroposana krijgen 12,50 euro korting: stuur een mailtje naar academie@kraaybeekerhof.nl voor de kortingscode. 

 

We hopen tot boeiende ontdekkingen te komen.

Startdatum 09-03-2019
Prijs € 279,00
€ 279,00 3

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.