Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Kraaybeekerhof op andere locatie

Landbouw van de toekomst Noordeloos

Startdatum 08-01-2019

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten aan een select gezelschap van boeren en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van boer/ tuinder en docent. Op verschillende lokaties in Nederland en Vlaanderen, waaronder ook Kaasboerderij Noorderlicht

 

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren. Daarbij ook ervaren dat de Landbouwcursus niet alleen leerzaam is voor iedereen die in de landbouw werkt, maar ook leerzaam is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er te leren valt vanuit de levensprocessen waar boer en tuinder dagelijks mee werken. 

 

De ervaring van de boer/ tuinder is in de cursus van belangrijke inbreng. Deze ervaring maakt de cursus op elke lokate ook uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen individualiteit kent in bedrijfsvoering. 

 

Kaasboerderij Noorderlicht: Maria Inckmann- van Gaalen en Luc Ambagts

Maria is een echte ambassadeur van biologisch. Ze heeft niet alleen haar eigen Kees geinspireerd om biologisch (-dynamisch) te worden. Ook verschillende boeren uit de omgeving zijn door Maria aangezet om om te schakelen. “Ik voelde diep van binnen altijd al dat het belangrijk voor mij is om gezonde producten te maken. Er komen hier ook allerlei buurkinderen over de vloer die meewerken op de boerderij. We hopen ze op die manier ook echt iets mee te geven voor later.” 

 

Maria is gedreven om mensen te betrekken bij haar bedrijf. Ze organiseert allerlei workshops, lezingen en rondleidingen. In 2017 verleende ze enthousiast haar medewerking aan de eerste cursuscyclus over de Landbouwcursus.  

“Ik vind het belangrijk om mensen te voorzien van goede informatie, maar ze moeten dan zelf daar verder over nadenken wat ze met die informatie willen."

 

Luc Ambagts heeft wis- en natuurkunde gestudeerd en zeven jaar lesgegeven op de bovenbouw van de Vrije School in Zutphen. Nu is hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de BD- vereniging. Daarnaast besteed hij tijd aan onderwijsprojecten en projecten voor beeldende kunst. De BD- landbouw maakte Luc zich eigen door een opleiding van de Warmonderhof te volgen. Het is Luc zijn passie om de rijkdom die verborgen ligt in de werken van Rudolf Steiner bereikbaar en begrijpbaar te maken in de tijd van nu. 

 

 

 

 

Kaasboerderij Noorderlicht

Deze kaasboerderij in de Alblasserwaard is relatief nieuw. Het gebouw, onder architectuur gebouwd, is door zijn bijzonder ontwerp een blikvanger. De koeien zijn van het zogenaamde blaarkoppen ras, een oud Hollandse ras. Dit ras komt oorspronkelijk uit Groningen en de Oude Rijnstreek; de streek waar Maria en Kees eerst boerden en vertrokken vanwege de bouw van een brug. Het blaarkoppenras is niet veeleisend en gemakkelijk in de omgang. 

Kaasboerderij Noorderlicht won in 2017 van de vakjury de prijs voor de beste belegen boeren- kaas.

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op dinsdagavond van 19.30 - 21.30 uur

Data: 8 en 22 januari, 12 en 19 februari, 5 en 19 maart 2019

Kosten: 235 euro, te betalen bij inschrijving met iDeal

Cursuslokatie: Kaasboerderij Noorderlicht, Gorissenweg 1, 4225 ST Noordeloos

Download hier de cursusflyer

Deze cursus wordt ook gegeven op boerderij Moervliet, Breda, De Kollebloem (België), Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen, Urtica De Vijfsprong, Vorden.

Startdatum 08-01-2019
Prijs € 235,00
€ 235,00 16

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.