Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Kraaybeekerhof op andere locatie

Landbouw van de toekomst Vorden

Startdatum 21-01-2019

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten aan een select gezelschap van boeren en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van boer/ tuinder en docent. Op verschillende lokaties in Nederland en Vlaanderen, waaronder ook De Vijfsprong, Vorden

 

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren. Daarbij ook ervaren dat de Landbouwcursus niet alleen leerzaam is voor iedereen die in de landbouw werkt, maar ook leerzaam is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er te leren valt vanuit de levensprocessen waar boer en tuinder dagelijks mee werken. 

 

De ervaring van de boer/ tuinder is in de cursus van belangrijke inbreng. Deze ervaring maakt de cursus op elke lokate ook uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen individualiteit kent in bedrijfsvoering. 

 

BD- zorgboerderij Urtica De Vijfsprong: Derk Klein Bramel en Marteniek Bierman

Derk Klein Bramel komt uit een boeren familie. Aanvankelijk had hij geen ambitie voor het boerenbedrijf, totdat hij mogelijkheden zag om zorg te combineren met een boerenbedrijf. De heilzame werking van de natuur op de welzijn van de mens inspireerde hem hiertoe. Hij nam het boerenbedrijf van zijn ouders over en vormde deze om naar een zorgboerderij. Derk is al jaren verbonden als docent aan Kraaybeekerhof Academie en werkt sinds 2014 als zelfstandig coach en adviseur.

 

Marteniek Bierman is eigenaar van de unieke biodynamische wijngaard op Hackfort. De wijngaard is in 2013 aangeplant en in de jaren daarna verder uitgebouwd. Bij het onderhoud van de wijngaard worden zorgvragen van Urtica de Vijfsprong ingezet. De liefde van Marteniek is dan ook niet alleen gericht op zijn wijngaard: juist de combinatie van zorg voor mensen en zorg voor de wijngaard heeft zijn passie. 

 

 

Urtica De Vijfsprong

In de bossen bij Vorden op een eeuwenoude plek ligt zorgboerderij Urtica de Vijfsprong. Op unieke wijze wordt een biodynamsich werkende boerderij geïntegreerd met zorg en behandeling. Zorgvragers kunnen terecht voor dagbesteding, maar kunnen ook wonen op het erf van de boerderij. Naast het boerenbedrijf, is er ook een modern werkende kaasmakerij, en een natuurvoedingswinkel. op het hele bedrijf werken zorg, natuur en welzijn integraal met elkaar samen. 

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op maandagavond van 19.30 - 21.30 uur

Data: 21 januari 2019, 11 en 25 februari, 11 en 25 maart, 8 en 22 april, 13 mei. 

Kosten: 270 euro, te betalen bij inschrijving met iDeal

Cursuslokatie: Urtica de Vijfsprong, Reeoordweg 2A, 7251 JJ, Vorden

 

Download hier de cursusflyer

 

Deze cursus wordt ook gegeven op boerderij Moervliet, Breda, De Kollebloem (België), Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen, Kaasboerderij Noorderlicht, Noordeloos

Startdatum 21-01-2019
Prijs € 270,00
€ 270,00 11

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.