BD Landbouwcursus Doorwerth

Zelf de Landbouwcursus toepassen; dat kan!

 

De basis voor de biodynamische landbouw werd gelegd toen Rudolf Steiner in juni 1924 voor ruim 100 geëngageerde boeren een cursus gaf over antroposofische, geesteswetenschappelijke gezichtspunten voor de landbouw: de Landbouwcursus. De cursus die Rudolf Steiner gaf was aan de éne kant diep spiritueel. Aan de andere kant was de cursus heel praktisch met concrete raadgevingen.

Deze winter willen we de bron van inspiratie die de Landbouwcursus nog steeds in opnieuw ontsluiten. Niet te begrijpen? Niet direct toe te passen? Wij dachten juist van wel!

 

In 1924 reikte Rudolf Steiner de verontruste boeren in acht voordrachten inzichten aangereikt. Inzichten over hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is, hoe de plantengroei beter begrepen kan worden door de hele kosmos erbij te betrekken, waarom de bemesting vooral om het verzorgen van het leven in de bodem gaat en nog veel meer.

 

De Landbouwcursus is ook nu nog toepasbaar. Ook om 80 jaar BD-Vereniging te vieren wordt op verschillende boerderijen in Nederland en Vlaanderen de Landbouw cursus gegeven. De aanpak is uniek: voor elke plek is een duo gevonden waarbij de een meer de antroposofie als ingang heeft en de ander de eigen praktische ervaring. Die twee rollen zorgen dat wat er ook beweerd wordt, verbonden zal zijn met de dagelijkse praktijk én dat het zo gebracht wordt dat je er zelf aansluiting bij kunt vinden. Ieder heeft zijn eigen kwaliteit en benadering: daarom loont het de moeite te kijken welke locatie/ duo het beste bij jou past.

 

Deze bijzondere reeks Landbouwcursus wordt georganiseerd door de BD-Vereniging en Kraaybeekerhof Academie samen. Om een cursus op locatie door te laten gaan zijn er minimaal 10 deelnemers nodig.

 

Locatie: Boerderij Veld en Beek in Doorwerth

Locatie adres: Fonteinallee 33, 6865 ND, Doorwerth

Docenten: Albert de Vries en Jan Wieringa

Data: 8x dinsdagavond 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 november, en in 2018: 9 januari, 23 januari, 6 februari en 20 februari

Tijden: 20.00 - 22.00 uur (vanaf 19.45 uur koffie en thee)

Kosten: € 345,00

Korting: BD beroepsleden krijgen € 50,00 korting (gebruik kortingscode 2017BDberoep bij inschrijven)

Inschrijving als groep (2 of meer personen) is ook mogelijk. Meld je dan aan via academie@kraaybeekerhof.nl of bel ons op dinsdag, donderdag of vrijdag op 0343-51 29 25

Maximaal aantal deelnemers: 25

 

Download de flyer met informatie over de landbouwcursus op locatie.

 

Klik hier voor de website van Boerderij Veld en Beek in Doorwerth.

 

Aanvullende informatie:

Boerderij Veld en Beek is een boerderij met melkvee (blaarkop- ras) en ossen in natuurgebieden. Via een uniek zelfbedieningskoelsysteem worden alle producten van de boerderij rechtstreeks aan de consument geleverd. Naast vee wordt sinds 2013 ook groente geteeld op de boerderij.

 

Jan Wieringa Is BD-boer sinds 1999.  Geboren en getogen in Arnhem werkte hij in vakanties veel op boerderijen van familie. Studeerde Tropische Veehouderij in Wageningen en bedrijfskunde in Rotterdam. Hij heeft het milieukeur uitgevonden en een haalbaarheidsonderzoek opgezet bij het Centrum voor Energiebesparing en Schone Technologie CE in Delft. Is toen weer teruggekeerd bij zijn oude liefde de landbouw en heeft gewerkt in een plattelandsontwikkelingsproject in Nicaragua. Terug in Nederland is hij gaan werken bij het Platform Biologische Landbouw en daarna als directeur van Biologica deze nieuwe organisatie opgebouwd.  In 1997 begonnen met de zoektocht naar grond om een BD bedrijf op te kunnen zetten en in 1999 is Biologische Boederij Veld en Beek gestart met 8 koeien en 80 consumenten. Nu, 4 locaties later is het een gemengd BD-bedrijf met melkvee, vleesvee, akkerbouw, tuinbouw, zuivelverwerking en rechtstreekse verkoop aan 2200 consumenten die lid zijn van een consumentencoöperatie en die producten kunnen afhalen op 5 locaties. Van 2005 tot 2010 waren er twee bedrijven, want Jan was ook veehouder, ondernemer, praktijkbegeleider op de BD-opleiding Warmonderhof in Dronten.

 

Albert de Vries werkt vanuit zijn eigen bedrijf (Albert de Vries – Onderzoek in eigen werk) als coach bij ervarend leren in het onderwijs, de landbouw en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Geboren en getogen in Amsterdam leerde hij in vakanties het boerenbedrijf kennen en koeien melken, waarop hij nog steeds trots is. Studeerde biologie en volgde als deel van die studie het antroposofisch-natuurwetenschappelijk studiejaar in Dornach. Stichtte met een groep studenten de ‘Uilenhof’, een stadslandbouwproject in Amsterdam, waar ze zelf ook de bd-preparaten maakten. Richtte mee de landbouwafdeling van het Louis Bolk Instituut op, waar hij negen jaar werkte (1978-1987). In 2004 promoveerde hij op het thema methodieken van ervarend leren. Van 2007 tot 2013 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

 

Thema van de avonden is aan de hand van wat de deelnemers raakt in de voordrachten, op zoek gaan naar eigen ervaring uit het werk, of het leven van alledag. Daarin vinden we mogelijkerwijs een richting voor beter verstaan van de Landbouwcursus.

 

 

Startdatum 31-10-2017
Prijs € 345,00
€ 345,00 25

Psst... Wil je deze pagina delen?