BD Landbouwcursus Vorden

Startdatum 19-11-2017

Zelf de Landbouwcursus toepassen; dat kan!

 

Voor deze Landbouwcursus is een reductie van 50% op de cursuskosten mogelijk gemaakt door de Iona-Stichting, voor studenten en jongeren met beperkte financiële middelen. Er is ruimte voor 10 personen om hier aanspraak op te maken. Download hier de instructies hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen.

 

De basis voor de biodynamische landbouw werd gelegd toen Rudolf Steiner in juni 1924 voor ruim 100 geëngageerde boeren een cursus gaf over antroposofische, geesteswetenschappelijke gezichtspunten voor de landbouw: de Landbouwcursus. De cursus die Rudolf Steiner gaf was aan de éne kant diep spiritueel. Aan de andere kant was de cursus heel praktisch met concrete raadgevingen.

Deze winter willen we de bron van inspiratie die de Landbouwcursus nog steeds in opnieuw ontsluiten. Niet te begrijpen? Niet direct toe te passen? Wij dachten juist van wel!

 

In 1924 reikte Rudolf Steiner de verontruste boeren in acht voordrachten inzichten aangereikt. Inzichten over hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is, hoe de plantengroei beter begrepen kan worden door de hele kosmos erbij te betrekken, waarom de bemesting vooral om het verzorgen van het leven in de bodem gaat en nog veel meer.

 

De Landbouwcursus is ook nu nog toepasbaar. Ook om 80 jaar BD-Vereniging te vieren wordt op verschillende boerderijen in Nederland en Vlaanderen de Landbouw cursus gegeven. De aanpak is uniek: voor elke plek is een duo gevonden waarbij de een meer de antroposofie als ingang heeft en de ander de eigen praktische ervaring. Die twee rollen zorgen dat wat er ook beweerd wordt, verbonden zal zijn met de dagelijkse praktijk én dat het zo gebracht wordt dat je er zelf aansluiting bij kunt vinden. Ieder heeft zijn eigen kwaliteit en benadering: daarom loont het de moeite te kijken welke locatie/ duo het beste bij jou past.

 

Deze bijzondere reeks Landbouwcursus wordt georganiseerd door de BD-Vereniging en Kraaybeekerhof Academie samen. Om een cursus op locatie door te laten gaan zijn er minimaal 10 deelnemers nodig.

De landbouwcursus wordt ook gegeven in Vlaanderen! Klik hier voor de data, locatie, docenten en om je aan te melden.

 

Locatie: De Vijfsprong, Vorden

Locatie adres: Reeoordweg 2, 7251 JJ Vorden 

Docenten: Derk Klein Bramel en Marianne Hogeman

Data: 8x zondag ochtend 19 november, 10 december, en in 2018: 7 januari, 28 januari, 18 februari, 4 maart, 25 maart en 15 april.

Tijden: 10.00 - 12.00 uur

Kosten: € 345

Korting: BD beroepsleden krijgen € 50 korting (gebruik kortingscode 2017BDberoep bij inschrijven)

Inschrijving als groep (2 of meer personen) is ook mogelijk. Meld je dan aan via academie@kraaybeekerhof.nl of bel ons op dinsdag, donderdag of vrijdag op 0343-51 29 25

Maximaal aantal deelnemers: NVT

 

Download de flyer met informatie over de landbouwcursus op locatie.

 

Klik hier voor de website van De Vijfsprong in Vorden.

 

 

Aanvullende informatie:

Derk en Marianne onderzoeken samen met de deelnemers welke inzichten de BD Landbouwcursus, en de ervaringen uit de biodynamische landbouw kunnen betekenen voor ons mensen.

Derk Klein Bramel komt uit een boeren familie. Aanvankelijk had hij geen ambitie voor het boerenbedrijf, totdat hij mogelijkheden zag om zorg te combineren met een boerenbedrijf. De heilzame werking van de natuur op de welzijn van de mens inspireerde hem hiertoe. Hij nam het boerenbedrijf van zijn ouders over en vormde deze om naar een zorgboerderij (zie ook www.urticadevijfsprong.nl). Derk is al jaren verbonden als docent aan Kraaybeekerhof Academie en werkt sinds 2014 als zelfstandig coach en adviseur.

Marianne studeerde kunstzinnige therapie aan de Leidse Hogeschool: een reguliere opleiding op Antroposofische grondslag. Al op de middelbare school blonk ze uit in kunstzinnige vakken. Na haar middelbare school examen reisde ze door Europa, en werkte ze op een Franse BD- boerderij. In Portugal werkte ze 6 maanden in een woongemeenschap voor kinderen met een verstandelijke beperking. In het leven van Marianne zijn er 3 peilers die vorming kregen door haar ervaringen op de middelbare school, en haar reis door Europa; kunst, natuur en mensen. Antroposofie is daarbij een hulpbron om te leren hoe de mens in elkaar zit en waartoe dingen zich aandienen. Sinds 2010 is Marianne verbonden aan therapeutische leefgemeenschap "Urtica- de Vijfsprong". Ze werkt daar met mensen met een verstandelijke beperking of geestelijke problemen. 

 

 

Startdatum 19-11-2017
Prijs € 345,00
€ 345,00 11

Psst... Wil je deze pagina delen?