Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Biodynamisch Imkeren De Beersche Hoeve 2019

-  Basis cursus 2019 –

 

De wijsheid die in een bijenvolk zich openbaart is zeer uitzonderlijk. Dit raakt iedereen die met de bijen in contact komt en zich in haar leven verdiept. Bijen zijn van grote betekenis voor de aarde als ook voor de mens. Honingbijen verdienen onze aandacht. Bij biodynamisch imkeren, staat de gezondheid van het bijenvolk centraal en in veel mindere mate de honing opbrengst. Hoe leeft zij, wat houdt haar gezond, welke ondersteuning heeft zij nodig, hoe kan ik haar echt leren begrijpen?

In deze cursus staan de vragen centraal: Wie is de Bij? en Wat voor een bijenhoeder wil ik zijn?

 

Doelgroep

Iedereen die wil weten hoe je vanuit biodynamisch perspectief naar de bijen en de insecten wereld kunt kijken. Er is geen voorkennis nodig. De cursus is zowel geschikt voor beginnende als voor gevorderdere imkers als ook voor geïnteresseerden die géén bijenhoeder willen worden maar wel graag meer willen weten.

 

Doel

Het doel is je kennis te laten maken met de biodynamische visie op het leven op aarde en de kosmos. Welke plaats de bij (en andere vliegende insecten) hierin heeft. Hoe zij door het jaar leeft, zich voortplant en gezond houdt. Hoe je haar kunt leren verstaan. En wat je als bijenhoeder kunt bijdragen aan de ontwikkeling van veerkrachtige bijen populaties.

 

Na de cursus ben je in staat om:

  • Je een beeld te vormen van de jaarcyclus van het bijenvolk .
  • Aan te geven hoe je de bijen kunt ondersteunen.
  • Aan te geven wat belemmerend werkt op de gezondheid van de honingbij.
  • Zelfstandig een bijenkast te openen en de belangrijkste “organen” te herkennen.
  • Zelfstandig een eerste beoordeling te maken van een bijenvolk.
  • Zelf te leren beoordelen welke ingrepen gewenst zijn en welke niet.
  • Zelf een selectie te maken van drachtplanten voor in je tuin.

 

Inhoud en opzet

In deze cursus worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

  • Opbouw en ontstaan bijennest, raatbouw,  behuizing, warmte.
  • Voortplanting van de bij; het zwermen, de bruidsvlucht.
  • Verspreiding en historie van bijen (soorten) op aarde.
  • De betekenis van de vliegende insecten voor de ontwikkeling van het leven op aarde.
  • Over het ontstaan van de moderne imkerij en de gevolgen daarvan.
  • De plaats en functie van de dar, werkster en de koningin en hun samenhang.
  • Honing oogsten voor de imker en/of voedsel voor de winter?
  • Het belang van drachtplanten; over de kwaliteit van bijenvoeding.
  • Belemmerende en ondersteunende maatregelen/ingrepen.
  • De jaarcyclus en de begeleiding door de imker.
  • Het doen van waarnemingen rondom en in de bijenkasten.
  • Hoe kan ik het bijenwezen ontmoeten? Doet dat ertoe? Wat vraagt dat van mij?
  • Zelf de kast openen en de volksontwikkeling leren waarnemen en deze te leren beschrijven.
  • Omgang met Varroa. Een andere visie op bijengezondheid. Symptoom bestrijding versus het geheel ondersteunen?

 

Tijdens alle cursusdagen zal er naast één of meerdere inleidingen worden gewerkt rondom en in de bijenkasten, wanneer het weer dit toelaat. Naast klassikaal les geven zal er bij voorkeur veel ruimte zijn voor eigen inbreng en interactie.

 

Over de docent

Jos Willemse (1957) is sinds 1994 biodynamisch imker en sinds 2010 fulltime in dienst bij Odin. Daarnaast was hij mede-initiatiefnemer van stichting De Bijentuin, een leer en oefen imkerij, op Kraaybeekerhof te Driebergen. 

 

Plaats, data, tijd en kosten

Plaats             Biodynamische boerderij De Beersche Hoeve
                       (Baesterdijk 5,  5091RA Oostelbeers)

Data               2019: 13 april, 11 mei, 1 juni, 22 juni, 7 september en 5 oktober

Tijden             9.30 tot 16.15 uur

Kosten           €295 inclusief koffie, thee, soep en aanbetaling

                       Let op: cursisten verzorgen zelf lunchpakket

 

Deze zelfde cursus wordt ook gegeven op Landgoed Kraaybeekerhof va 27 april 2019. 

 

Klik hier voor de flyer.

 

Startdatum 13-04-2019
Prijs € 295,00
€ 295,00 14

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.