Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Landbouw van de toekomst Breda

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten aan een select gezelschap van boeren en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van boer/ tuinder en docent. Op verschillende lokaties in Nederland en Vlaanderen,  waaronder ook boerderij Moervliet, Breda.  

 

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren. Daarbij ook ervaren dat de Landbouwcursus niet alleen leerzaam is voor iedereen die in de landbouw werkt, maar ook leerzaam is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er te leren valt vanuit de levensprocessen waar boer en tuinder dagelijks mee werken. 

 

De ervaring van de boer/ tuinder is in de cursus van belangrijke inbreng. Deze ervaring maakt de cursus op elke lokatie ook uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen individualiteit kent in bedrijfsvoering. 

 

Boerderij Moervliet: Frans van Laer en Luc Ambagts

 

Frans is (evenals Luc) opgeleid door Warmonderhof. Frans heeft naast andere werkzaamheden in de landbouw bijna twintig jaar gewerkt als boer (melkvee en akkerbouw) op zorgboerderij De Beukenhof. Sinds een paar jaar heeft Frans zijn eigen boerderij “Moervliet”, met tuinbouw, (vlees)vee en akkerbouw. Hij heeft diverse cursussen gevolgd op het gebied van waarnemen van vormkrachten. Daarnaast is Frans een levensgenieter: hij houdt van classic cars, een goed glas wijn of een gekoeld biertje. Verder zingt hij samen met zijn partner, Maria, in semi- professionele, klassieke koren. 

 

 

Luc Ambagts heeft wis- en natuurkunde gestudeerd en zeven jaar lesgegeven op de bovenbouw van de Vrije School in Zutphen. Nu is hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de BD- vereniging. Daarnaast besteed hij tijd aan onderwijsprojecten en projecten voor beeldende kunst. De BD- landbouw maakte Luc zich eigen door een opleiding van de Warmonderhof te volgen. Het is Luc zijn passie om de rijkdom die verborgen ligt in de werken van Rudolf Steiner bereikbaar en begrijpbaar te maken in de tijd van nu. 

 

 

 

 

Boerderij Moervliet

De boerderij is in totaal slechts 6,5 hectare groot. Echter door de combinatie van zowel tuinbouw, akkerbouw als veeteelt is Moervliet uniek in z'n soort. Dichtbij huis wordt 2 hectare gebruikt voor de groentegewassen, die veelal verkocht worden aan huis. De overige hectares worden gepacht van het Brabants Landschap, en zijn zogenaamde vloeiweiden: gronden die kunstmatig, periodiek worden bevloeid met vruchtbaar beek- of rivierwater. Deze hectares worden eveneens gebruikt voor akkerbouw en worden ook begraasd door een bescheiden kudde runderen. Deze runderen zijn uiteindelijk bestemd voor de slacht. 

 

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op zaterdagochtend van 10.00 - 12.00 uur

Data: 1 en 15 december, 5 en 19 januari, 2 en 16 februari

Kosten: 245 euro, te betalen bij inschrijving met iDeal (cursusprijs is inclusief documentatie, namelijk een samenvatting van de BD- landbouwcursus, en de uitgave van de BD- vereniging ervaringen met de Landbouwcursus

Download hier de cursusflyer

Deze cursus wordt ook gegeven op Kaasboerderij Noorderlicht, Noordeloos, boerderij Moervliet, Breda, Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen. 

Startdatum 01-12-2018
Prijs € 245,00
€ 245,00 23

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.