Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

De wereld van kruiden 2018

Startdatum 08-09-2018

Belevingsjaar kunst en kruiden: ontdek de kruidenwereld op creatieve wijze

 

LET OP: inschrijving voor deze opleiding is gesloten: abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten rondom kruiden en kruidenleer! 

 

De kruidenwereld heeft ons veel te bieden. Kruiden in de keuken, kruiden in cosmetica, kruiden(thee) als onderdeel van therapie en kruiden in de tuin.

 

In deze opleiding worden van 40 kruiden alle onderdelen besproken. Uniek daarbij zijn de creatieve werkvormen. Een kruid kan geschilderd worden. Of tot leven komen in een gedicht. Door op deze wijze theorie te combineren met creativiteit komt het kruidenrijk op aansprekende wijze gedurende het opleidingsjaar tot leven.

 

Verdieping in de kruidenwereld geeft een verdieping in het beleven van de natuur. Veel vormen, motieven en patronen in onze wereld zijn afgeleid van kruiden en planten. In sommige verhalen, mythologieën en sprookjes spelen kruiden een rol. Veel van onze medicijnen hebben hun oorsprong in kruiden. Ook veel van onze groenten stammen af van de kruiden.

 

In deze opleiding wordt een unieke combinatie gemaakt tussen creativiteit en het kruidenrijk. Deze combinatie brengt de kruiden tot leven, en spreken dusdanig tot de verbeelding dat bijzondere eigenschappen van kruiden makkelijk te onthouden zijn. 

 

Over de studieleider Maartje Gruter

‘Ik werd vroeger gelukkig van de geur van de aarde en de kleur van de bloemen in onze bloemenwinkel. Toch besloot ik een andere weg te gaan, die van het theater, waarbij ik gebieden in mezelf aansprak die me verder hielpen, vrijer en vollediger maakten. Nu ben ik sinds enige jaren met planten bezig en merk ik dat deze gebieden heel goed samen gaan en elkaar versterken, waardoor er een veelzijdig concept ontstaat dat ruimte schept voor nieuwe mogelijkheden. Een concept waarbij hoofd, hart en handen een gelijkwaardige rol spelen en mij nog meer in balans brengen. Dit inspireerde mij om deze twee gebieden samen te laten komen in de kruidenopleiding’.  

 

 

 

 

Doel van de opleiding:

Kennis en praktische vaardigheden van kruiden ontwikkelen, waardoor er ook een verdieping komt in het beleven van de natuur en het bewustzijn hierover. 

 

Inhoud van de opleiding:

In dit kunst- en kruidenjaar staan hoofd, hart en handen centraal;  zij vormen de rode draad

 

Accent op het Hoofd:

Dit deel bestaat vooral uit de theorie rond kruiden en aanverwante onderwerpen. Van veertig kruiden wordt groeiwijze, familie, inhoudsstoffen, vorm, geschiedenis, achtergronden, verhalen, typologie en toepassingen geleerd. Diverse kruiden hebben geneeskrachtige werking: dit onderwerp wordt specifiek verder verdiept. 

 

Accent op het Hart:

Dit deel bestaat uit creatieve werkvormen. Hoe zet je creativiteit in om nog dichter bij de plantenwereld te komen? Met deze werkvormen leert de cursist hoe hijzelf naar de wereld kijkt, en de eigen positie daarin. Door een kruid te schilderen of er een gedicht over te maken, gaat het kruid op een andere manier voor spreken. Ook het presenteren van het kruid komt aan bod: hoe doe je dat, hoe zet je stem en verbeelding in, waardoor je presentatie nog levendiger wordt?

 

Accent op de Handen:

Een groot deel van de opleiding bestaat uit het maken van producten. Na afloop van de opleiding ben je goed in staat om zelf kruidenproducten te maken op medisch, cosmetisch en culinair gebied.

 

Landgoed Kraaybeekerhof, waar de Kraaybeekerhof Academie onderdeel van is, werkt op biodynamische wijze. Biodynamische landbouw verzorgt de aarde, en put haar niet uit. Daarom heeft kennismaking met de biodynamische landbouw ook een plaats in de opleiding. Wat zijn de basisprincipes van deze landbouwvorm, en hoe deze toe te passen in een kruidentuin? Welke rol spelen bijen, en wat zijn bioactieve stoffen? Biodynamische landbouw vitaliseert: brengt levenskracht. Wat is dat? 

 

Onderwerpen lesprogramma:

kruidenkennis van een veertigtal kruiden

kennis van biodynamische landbouw

fenomenologie van kruiden

bijen- en plantenleven

belangrijke inhoudsstoffen van kruiden

EHBO en kruiden

temperamenten en kruiden

vitamines, mineralen en bioactieve stoffen in kruiden

eetbare bloemen

wilde kruiden

Bach-bloesemremedie

kruiden en cosmetica

presentatietechnieken

schilderen met planten

 

Studieleider en docenten:

Maartje Gruter is studieleider en praktijkdocent 

Derk Klein Bramel doceert biodynamische landbouw

Henny de Lint doceert vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen

Ger van de Ven: fenomenologie.

Gastdocenten: Marian van den Berg, Yvonne Maessen, Ellen Bergman, Corrie van Rossem, Marijke de Vries en Aart van der Stel.

 

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor een breed publiek. Er is geen vooropleiding nodig. De opleiding is geschikt voor iedereen die:

·         Kruidenkennis wil opdoen: voor zichzelf of beroepsmatig

·         Praktisch met kruiden wil leren werken

·         Zelf een kruidentuin wil ontwikkelen en onderhouden: thuis of voor een instelling

·         Wil experimenteren met creatieve werkvormen, en zichzelf daarin wil bekwamen

·         Voedingsadviezen wil verdiepen met adviezen over kruidengebruik

·         De natuur beter wil leren kennen ook als tegenwicht in stressvolle tijden

Er worden geen toelatingseisen gesteld. Naast de opleidingsdagen kosten de lesvoorbereidingen en eventuele thuisopdrachten je gemiddeld 3 uur per week. 

 

Data:

De opleiding wordt gegeven op 20 zaterdagen per jaar, beginnend op 8 september 2018. Lesdagen zijn van 10:30 uur tot 16:15 uur.

 

Alle geplande lesdata:

8 sep,  22 sep, 6 okt, 13 okt, 3 nov, 17 nov, 1 dec,

2019: 2 feb, 16 feb, 2 mrt, 16 mrt, 30 mrt,  6 apr, 20 apr, 11 mei, 25 mei, 1 jun, 15 juni, 29 jun, 6 jul

 

Kosten en info:

€ 2.995,- (per jaar) inclusief, koffie, thee, lunch en aanbetaling van € 125,-.

Vroegboekkorting € 100,- bij inschrijving voor 15 juli 2018. (reeds in de prijs verwerkt bij inschrijving)
Korting bij betaling in één keer: € 100,-. 

Bij het cursusgeld inbegrepen: syllabus, materialen en cursusmap

Voor meer informatie: download de informatie brochure. of de opleidingsflyer.

 

 

Startdatum 08-09-2018
Prijs € 2.995,00
€ 2.995,00 14

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.