Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Studiedagen Academie Kraaybeekerhof

Themadag Microbioom

Startdatum 19-01-2019
Einddatum 19-01-2019

Themadag het microbioom vanuit antroposofisch en natuurgeneeskundig perspectief

 

Binnen de natuurgeneeskunde worden probiotica al voorgeschreven sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Men sprak toen over ‘Symbiontentherapie’ om de darmflora te verbeteren. Tegenwoordig hebben we het over het microbioom, microbiota, probiotica en prebiotica. Het geheel van de micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) is van groot belang voor een goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen, maar ook het produceren van essentiële voedingsstoffen en het beïnvloeden van ons centraal zenuwstelsel via hersen-darm-as.

 

Daarnaast heeft het een sleutelrol binnen het immuunsysteem. Er wordt op dit moment erg veel onderzoek gedaan met verschillende probiotica-stammen, poeptransplantatie en prebiotica-producten. Niet alleen bij ziekten van het maagdarmkanaal en van het immuunsysteem, maar ook bij meer psychische aandoeningen: ‘psychoprobiotica’. Hoog tijd dus om dit super belangrijke thema vanuit antroposofisch en natuurgeneeskundig perspectief te bekijken. 

 

Na deze themadag weet je het verschil tussen probiotica, prebiotica en hoe je op natuurlijke wijze je darmmicrobioom topfit kunt houden. 

 

Enkele onderwerpen, die deze dag zeker aan de orde komen:

 • Korte historie over symbiontentherapie en hoe komen we aan ons microbioom
 • Relatie microbioom en biologisch-dynamische landbouw
 • Antroposofische kijk op microbioom
 • Welke ziekten hebben relatie met microbioom
 • Hersen-darm-as: interacties darmen en hersenen
 • Hebben zoetstoffen / suikers etc. invloed op microbioom
 • Wat is de beste (antroposofische) natuurvoeding voor het microbioom
 • Invloed van veel gebruikte (zelfzorg)geneesmiddelen op het microbioom
 • Toch probiotica of prebiotica nodig? Hoe bepaal je de keuze, want niet iedere vezel is prebiotisch en niet alle gefermenteerde producten zijn probiotisch
 • Veel praktische natuurvoedingshandvatten

 

Docenten

Aart van der Stel,  antroposofisch arts

Aart heeft  gewerkt als antroposofisch huisarts in Rotterdam. Ook is hij vele jaren werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij is als docent verbonden aan de Kraaybeekerhof Academy en daar verantwoordelijk voor de scholing in Antroposofische Geneeskunde, waaruit hij een 10-tal onderwerpen behandelt. Hij heeft ook landelijk veel ervaring als docent over tal van medisch-pedagogische onderwerpen en publiceert hier regelmatig over. Hij bereidt momenteel een publicatie voor over de functie van het darmstelsel en is uit dien hoofde zeer geïnteresseerd in de werking van het microbioom.

 

 

Henny de Lint, diëtiste, docente en natuurvoedingsdeskundige

Henny heeft zich na haar opleiding diëtetiek intensief beziggehouden met natuurgeneeskunde en verschillende voedingsstromingen zoals Macrobiotiek, Antroposofie, Orthomoleculaire en Chinese voedingsleer. Naast jarenlange praktijkervaring heeft Henny meer dan 30 jaar les gegeven op de opleiding CAM (Complementary and Alternative Medicine) van Saxion Next en op de Hogeschool Utrecht, minor Voeding.  Bij Kraaybeekerhof is ze als docent verantwoordelijk voor de voedings- en dieetleer. Gastauteur voor diverse natuurgeneeskundige voedingstijdschriften. Het boek ‘De Natuurlijke gezondheidswijzer’ is van haar hand.

 

Plaats, data en kosten

Plaats: Landgoed Kraaybeekerhof te Driebergen, Diederichslaan 25

Data en tijd: 19 januari 2019, van 09.30 tot 16.45 uur

Kosten: € 149,- inclusief koffie/thee, lunch en inschrijfgeld.

Betaling kan alleen via iDEAL

 

VNVK-korting:
Ben je beroepslid dan kom je in aanmerking voor 15% korting. Ook als je nu ingeschreven staat als student bij Kraaybeekerhof Academie heb je recht op korting. Vraag je kortingscode op via e-mail: academie@kraaybeekerhof.nl 

 

Startdatum 19-01-2019
Einddatum 19-01-2019
Prijs € 149,00
€ 149,00 11

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Informatiedagen over de opleidingen

Regelmatig organiseert Kraaybeekerhof Academie informatie bijeenkomsten over de opleidingen en de cursussen. 12 september gaat de beroepsopleiding Natuurvoedingskudige weer van start. Meer weten? Kom naar één van de informatie bijeenkomst: 4 mei, 15 juni of 21 augustus. Toegang is vrij, wel van te voren inschrijven. 

 

 

"Natuur waarnemen
leert ons
denken,
proeven
en groeien"

Terugkerend aanbod

 • Begeleiding in Vogelvlucht
  Hoe begeleid je mensen in de buitenlucht vanuit hun eigen specifieke wensen en kwaliteiten? Deze korte cursus is een opmaat voor de opleiding Natuur in Begeleiding, maar ook los te volgen. Deze opleiding gaat 19 februari 2019 weer van start gegaan. De cursus beslaat vier zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Voor 2019 worden de data nog gepland. 

 • Natuurvoedingskundige
  Je leert mensen met deze opleiding bewust te worden van gezondheid en hen aan hun vitaliteit te laten werken. De opleiding start jaarlijks in september. Neem contact op voor een persoonlijk studie advies, of kom naar één van de open dagen. 

 • Natuurvoeding in een Notendop
  Leer in korte tijd de vele kanten van natuurvoeding kennen! Gezond zijn vinden we belangrijk, terwijl door onze hectische levensstijl juist allerlei klachten kunnen ontstaan. Deze cursus start weer voorjaar 2019

 • Moestuincursus (BD tuinieren)
  Ook in 2019 zal de, al jarenlang succesvolle, moestuincursus weer van start gaan. In 6 zaterdagen onder begeleiding van ervaren docenten de basisprincipes van biodynamisch moestuinieren onder de knie krijgen. 

 • Biologisch dynamisch imkeren 
  In 6 zaterdagen leert Jos Willemse je alles over de wereld van de bijen. In de bijentuin op ons landgoed ga je aan de slag en leer je hoe een BD-imker te werk gaat en wat dit voor effect heeft op de bijen. De cursus start in 2019 op 27 april in Driebergen, Landgoed Kraaybeekerhof en 13 april in Middelbeers, De Beersche Hoeve

 • Permacultuur Driedaagse
  Nieuw in 2019 is een Driedaagse kennismaking en beleving Permacultuur. Alma Huisken, bekend schrijfster en columniste neemt cursisten in 3 dagen, verspreid over het seizoen, mee in deze boeiende wereld. 

 

Studiedagen

Deze studiedagen liggen in het verlengde van de opleidingen. Soms specifiek bedoeld als nascholing en zeker ook geschikt voor studenten omdat het een verbreding van de opleiding betekent. 

 

Wil jij in één dag kennis maken met biodynamisch imkeren? In 2019 staan deze dagen gepland voor 16 maart en  9 november

 

Bekijk hier ons volledige studiedagenaanbod.

 

Kraaybeekerhof op andere locaties / Kraaybeekerhof op maat

 

Ook in 2019 is de BD Imkercursus op locatie te volgen en deze keer op de biologische boerderij De Beersche Hoeve in Middelbeers, vanaf 13 april 2019.

 

Wilt u ook een cursus of studiedag voor uw team organiseren. Of heeft u een geschikte BD locatie voor het organiseren van cursussen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

"Het programma is erg in de smaak gevallen bij alle deelnemers. Ook de kennismaking met het BD gedeelte aarde gemakkelijk, mede omdat de theorie tijdens de eerst presentatie begrijpelijk werd uitgelegd.Ook leuk dat de deelnemers allemaal een flesje zelfgemaakte kruidenolie mochten meenemen."

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.