Themadag Microbioom

Themadag Microbioom: vanuit antroposofisch en natuurgeneeskundig perspectief

 

Binnen de natuurgeneeskunde worden probiotica al voorgeschreven sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Men sprak toen over ‘Symbiontentherapie’ om de darmflora te verbeteren. Tegenwoordig hebben we het over het microbioom, probiotica en prebiotica. Het geheel van de micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) is van groot belang voor een goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen, maar ook het produceren van voedingsstoffen. Daarnaast heeft het een prominente functie binnen het immuunsysteem. Er wordt op dit moment erg veel onderzoek gedaan met verschillende probiotica-stammen, poeptransplantatie en prebiotica-producten. Niet alleen bij ziekten van het maagdarmkanaal en van het immuunsysteem, maar ook bij meer psychische aandoeningen: ‘psychoprobiotica’. Hoog tijd dus om dit super belangrijke thema vanuit antroposofisch en natuurgeneeskundig perspectief te bekijken.

 

Enkele onderwerpen, die deze dag zeker aan de orde komen:

  • Korte historie over symbiontentherapie en hoe komen we aan ons microbioom
  • Overeenkomst microbioom en biologisch-dynamische landbouw
  • Antroposofische kijk op microbioom
  • Welke ziekten hebben relatie met microbioom
  • Hersen-darm-as: interacties darmen en hersenen
  • Wat is de beste (antroposofische) natuurvoeding voor het microbioom
  • Invloed van veel gebruikte (zelfzorg)geneesmiddelen op het microbioom.
  • Toch probiotica of prebiotica nodig? Hoe bepaal je de keuze.

 

Docenten

Aart van der Stel,  antroposofisch arts

Aart heeft  gewerkt als antroposofisch huisarts in Rotterdam. Ook is hij vele jaren werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij is als docent verbonden aan de Kraaybeekerhof Academy en daar verantwoordelijk voor de scholing in Medische Basiskennis en Antroposofische Geneeskunde, waaruit hij een 14-tal onderwerpen behandelt. Hij heeft ook landelijk veel ervaring als docent over tal van medisch-pedagogische onderwerpen en publiceert hier regelmatig over. Hij bereidt momenteel een publicatie voor over de functie van het darmstelsel en is uit dien hoofde zeer geïnteresseerd in de werking van het microbioom.

 

Henny de Lint, diëtiste, docente en natuurvoedingsdeskundige.

Henny heeft zich na haar opleiding diëtetiek intensief beziggehouden met natuurgeneeskunde en verschillende voedingsstromingen zoals Macrobiotiek, Antroposofie, Orthomoleculaire en Chinese voedingsleer. Naast jarenlange praktijkervaring heeft Henny meer dan 30 jaar les gegeven op de opleiding CAM (Complementary and Alternative Medicine) van Saxion Next en op de Hogeschool Utrecht, minor Voeding.  Bij Kraaybeekerhof is ze als docent verantwoordelijk voor de voedings- en dieetleer. Het boek ‘De natuurlijke gezondheidswijzer’ is van haar hand.

 

 

Plaats, data en kosten

Plaats:                        Landgoed Kraaybeekerhof te Driebergen, Diederichslaan 25

Data en tijd:              2 december 2017, van 09.30 tot 16.45 uur

Kosten:                      € 149,- inclusief koffie/thee, lunch en inschrijfgeld.

                                  Betaling kan alleen via IDEAL

VNVK-korting:        Ben je beroepslid dan kom je in aanmerking voor een VNVK-korting van                                   € 15,00. Gebruik hiervoor kortingscode 15VNVK17

Tarief voor groepsinschrijving op aanvraag via academie@kraaybeekerhof.nl of bel ons op dinsdag, donderdag of vrijdag op 0343-51 29 25

 

Klik hier voor de brochure

Startdatum 02-12-2017
Prijs € 149,00
€ 149,00 17

Psst... Wil je deze pagina delen?