Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Het is zonneklaar dat op een landgoed als Kraaybeekerhof met zijn groente- kruiden- en bloementuinen de bijen niet gemist kunnen worden. Ze zijn niet alleen belangrijk en onontbeerlijk voor de bestuiving en de vruchtbaarheid, maar hun aanwezigheid alleen al zorgt voor een warme, prettige atmosfeer.

 

Daarnaast was een belangrijke motief voor de initiatiefnemers van Stichting de Bijentuin, het zeer zorgelijke feit dat de bijen in hun voortbestaan worden bedreigd. Met schenkingen van fondsen en particulieren en met hulp van veel vrijwilligers kon in 2011 een mooie, organisch gevormde bijenstal worden gerealiseerd met eromheen een drachtplantentuin.

 

In de stal zelf zijn momenteel 9 bijenvolken gehuisvest en verspreid over het terrein staan nog een aantal volken.

Vanaf het begin gedijen de bijen op dit gedeelte van het landgoed - een heerlijk zonnige plek achter de fruitboomgaard - bijzonder goed.

 

 

 

Bijvriendelijk imkeren

De imkergroep bestaande momenteel uit 5 imkers die met elkaar gemeen hebben dat het welzijn van de bijen bij hen voorop staat en het oogsten van honing van ondergeschikt belang.

Het uitgangspunt is bijvriendelijk imkeren, dwz. afgestemd op de natuurlijke levenswijze van de bijen, waarbij ze bijv. mogen zwermen en hun eigen raten bouwen, en waarbij geen kunstgrepen worden toegepast. Ook de behuizingen die ze krijgen zijn vernieuwend en afgestemd op de natuurlijke vorm van het broednest dat zich onbelemmerd en zonder onderbreking moet kunnen ontwikkelen.

 

 

 

De drachtplantentuin

Heel belangrijk is ook het zorgen voor voldoende dracht (nectar en stuifmeel). Een bloeiende bijenstand staat of valt met voldoende drachtplanten, -bomen en -struiken in de nabije omgeving. De drachtplantentuin dient niet alleen als voedselbron voor de bijen maar is tevens een demonstratietuin die mensen wil inspireren. Ze wordt liefdevol verzorgd door een aantal vrijwilligers o.l.v. één van de imkers.

 

 

Educatie en voorlichting

Naast het imkeren zelf en het verzorgen van de tuin, wil de Bijentuin ook graag een educatieve functie vervullen waarbij volwassenen en kinderen, zowel individueel als in groepen, kunnen komen leren over de bijen, de drachtplanten, hun samenhang en functie in de natuur enz. Regelmatig worden in samenwerking met Kraaybeekerhof cursussen aangeboden. Deze voorzien duidelijk in een behoefte.

 

 

Vriendenkring

Stichting de Bijentuin wordt financieel en moreel gesteund door een vriendenkring waarbij iedereen zich aan kan sluiten die dit initiatief een warm hart toedraagt. Ieder jaar wordt voor hen een vriendenmiddag georganiseerd.

 

Website

Stichting de Bijentuin heeft een eigen website waar meer informatie en foto’s te vinden zijn: www.debijentuin.nl

 

 

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed en de openingstijden van de landgoedwinkel.

Bekijk de laatste nieuwsbrief >

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.