Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

De dagen beginnen nu toch echt merkbaar te lengen. Het is al weer licht als we opstaan en aan het einde van een werkdag in de tuin is het nog niet donker. De zonnekracht neemt toe, en uit de wind en in de zon is het al lekker uitrusten in de zelfoogsttuin. Zeker met onze nieuwe bankjes. Kom ze vooral een keer uitproberen. Één van de bankjes is gemaakt van de massieve stenen traptreden van Huize Kraaybeek dat in 1969 is afgebrand. Optimale recycling van cultuurhistorie.

Veel tijd om lang te zitten hebben we overigens niet meer nu het teeltseizoen toch echt gaat beginnen. De winterroge heeft zijn werk als groenbemester goed gedaan. Het heeft de grond in de wintermaanden bedekt gehouden. We gaan het nu als groene compost in de grond freezen op de plekken waar we de eerste bedden aan het maken zijn. Samen met onze ‘Ferrari’ zijn we de bedden aan het opmaken voor de eerste plantjes. Eerst freezen, dan paadjes maken en daarna compost opbrengen. Met hele strakke verhoogde bedden als resultaat.

 

Onze biologische compost komt van Hoeve Hartstocht in Abcoude. Een prachtig mengsel van maaisel vanuit (natuur)parken - waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt - en biologische koeienmest. In een bijna liefdevol proces wordt dit mengsel door vakkundige mensen omgezet totdat het rijp genoeg is om opgebracht te worden. Op de website van Hoeve Hartstocht kun je er meer over lezen http://www.hartstocht.net/compostering.php

 

De compost gaat nu al meehelpen om de bodem op te warmen en stimuleert het bodemleven. Straks zorgt het voor de nodige voedingsstoffen en vormt het organische stof. Begin maart komt namelijk al het eerste plant- en pootgoed. Dan gaan sla, spinazie, uien en sjalotten de grond in. En daarvoor wellicht ook al de tuinbonen. Die zijn al voorgekiemd en staan nu in de platte bak.

Nieuw aandeelhouders verwelkomen

Al dat werk in de tuin is gericht op het telen van de heerlijkste groenten dit jaar voor de deelnemers aan de zelfoogsttuin. Aandeelhouders heten de deelnemers in CSA-termen, waarbij CSA staat voor Community Supported Agriculture of Gemeenschapslandbouw. De lokale gemeenschap kiest ervoor om zelf weer haar eigen groenten te gaan verbouwen. Als je deelneemt aan de zelfoogsttuin koop je een aandeel in de oogst, vandaar de naam aandeelhouder. Je deelt in de winst (overvloed in de tuin) en ook in eventueel verlies (groenten die minder presteren dan gehoopt).

 

Afgelopen zaterdag was de eerste informatiebijeenkomst. We mochten meer dan 25 mensen verwelkomen, aandeelhouders en geïnteresseerden. Een zonnige middag waarin wij ons hebben voorgesteld en uitgelegd hoe zelfoogst precies in zijn werk gaat. Uiteraard zijn we ook nog samen in de zelfoogsttuin gaan kijken.

 

In de dagen na de informatiebijeenkomst hebben zich weer 7 mensen aangemeld. Dat maakt dat er nu al meer dan 25 mensen groentenaandelen hebben gekocht. De helft van wat we voor 2018 hebben gepland. Dat geeft ons vertrouwen.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomsten zijn op 14 maart om 19:00 en op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst!

 

Tot ziens in de tuin,

 

Dave & Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

Na een bewogen jaar voor de kraaybeekerhof zijn Dave en ik op 14 juni begonnen  met het onderzoek of de kraaybeekerhof een plek is waar wij een zelfoogsttuin konden starten. Hiervoor hebben we 100 dagen genomen. 

 

We kwamen er al snel achter dat het sociale aspect van het landgoed heel waardevol en sterk is. Wat zijn er een boel mensen die de kraaybeekerhof een warm hart toedragen. De plek roept dit ook op. Kan de tuin zijn eigen broek ophouden was de grote vraag. Wij denken dat dat kan, en daarvoor zijn wij ingestapt.

 

Het jaar 2018 is begonnen. Wij kijken uit naar en boeiend en bloeiend jaar in de zelfoogsttuin. We hopen dat we heel veel mensen blij kunnen gaan maken met heerlijke groenten en een fijne plek om te zijn en te bewegen.

 

Uitnodiging voor informatiebijeenkomsten

Als eerste willen we je van harte uitnodigen om naar één van onze informatiebijeenkomsten te komen. Daar geven we alle informatie die je nodig hebt over de tuin en het zelfoogsten, willen we kennismaken met elkaar en krijg je een rondleiding door de tuin. De bijeenkomsten zijn voor iedereen die al heeft aangegeven deel te nemen en voor alle geinteresseerden.

De data en tijden van de eerstvolgende bijeenkomsten zijn:

- 10 februari om 15:00

- 14 maart om 19:00

- 14 april om 15:00

Graag een mailtje naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl om aan te geven naar welke bijeenkomst je gaat. Bijeenkomsten zijn in één van de zalen van Kraaybeekerhof.

Op 28 april gaan we de tuin feestelijk openen. Als het goed is kun je dan ook al je eerste oogst plukken.

 

En dan de tuin...

De grond is nu nog te koud en nat om al te gaan zaaien en planten, maar we zijn wel druk doende met allerhande voorbereidingen. Zo hebben we de tuinbonen al laten kiemen. Als het weer zo blijft als nu kunnen die ergens in februari al de grond in. En tuinbonen kunnen best wel wat vorst verdragen.

Deze week is ook onze 'Ferrari' afgeleverd. Niet zo'n rode racewagen maar onze eenassige trekker met toebehoren. Met dank van een grote gift zijn we in staat geweest om deze aanschaf te doen. De eenasser met frees, roterkopeg, klepelmaaier en ploegje gaat ons heel veel plezier bezorgen. En tijd en rugklachten besparen. We hebben deze week al wat proefmeters gemaakt. Hij rijdt heerlijk!

 

Werving van deelnemers

De komende maanden zijn we vooral druk met het werven van deelnemers en informatie verstrekken over de tuin. We gaan flyers verspreiden, posters ophangen, scholen benaderen, (social) media inzetten, praatjes houden en zo voort. Mocht je een plek weten waar we flyers kunnen verspreiden, een poster kunnen ophangen of een praatje kunnen houden laat ons dat dat vooral weten via mail of stuur een berichtje.

We weten ook dat mond op mond reclame het allerbeste werkt. Mocht je dus deelnemen aan de tuin en/of wel iemand kennen voor wie dit iets kan zijn, schroom dan niet om ze attent te maken op ons initiatief. En neem ze mee naar één van de informatiebijeenkomsten.

 

Wij hebben er zin in!

 

Hartelijke groeten en tot ziens in de tuin,

 

Dave en Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

 

 

 

Psst... Wil je deze pagina delen?