Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Hieronder zie je een aantal van de eerste oogstberichten. Dan heb je een beetje een idee van de verhalen die we wekelijks vertellen. Als je deelneemt aan de tuin krijg je het bericht in de mail en is het te vinden in de besloten facebook groep.

Warmte, beestjes, er op tijd bij zijn en mais

 

 

Nu de grond warmer wordt is het ook al tijd om het te hebben over de beestjes in de grond. De eerste ritnaalden zijn zich te goed aan het doen aan onze welgeplanten slaplantjes. Deze larve van de kniptor doet zich tegoed aan de worteltjes van de pas geplante sla en doorboort ze zo dat de sla plantjes verwelken. Als ze klaar zijn met een plantje gaan ze naar de volgende. Deze ritnaalden zijn nauwelijks te bestrijden. Het enige wat we kunnen doen is de gevonden ritnaalden pletten en de bovenlaag van de grond droog houden. Daar houden ze niet van. Maar de net gekiemde zaadjes ook niet. De kniptor zet zijn eitjes af in vochtige grond meestal grasland. Dus het is te verklaren dat we er nu last van hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dit warme weer schiet alles de grond uit. Ook de onkruiden die we niet willen. De winterrogge is winterhard en dus niet doodgevroren in de winter waardoor ze een grote voorsprong hebben. De enige echte effectieve manier blijkt wieden te zijn. Nu hebben we een super tuinteam die vandaag de knoflookpaden helemaal onkruidvrij hebben gemaakt en dat knapt enorm op. Als je met zonnig weer de bovenlaag van de grond rond de plantjes losmaakt drogen de net gekiemde onkruidzaden uit en gaan ze dood. (Schoffelen)

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren zijn we verder gegaan met de aardappels en vandaag is het maïszaad de grond in gegaan. We zaaien maïs in blokken (zelfde ras in twee bedden naast elkaar) dit doen we omdat maïs zichzelf moet bevruchten. De pluim bovenop de maisplant is het mannelijke stuk en de draden die uit de kolf hangen leiden allemaal naar een maiszaadje. Als de draden niet bevrucht worden door de pluim kleuren de maiszaadjes niet geel en worden dus niet rijp. We zaaien in blokken omdat we dan meer kans op bevruchten hebben staan ze in een lange rij en het waait worden de kolven niet bevrucht en hebben we dus geen lekkere mais. Nu hebben we meer kans iets op te vangen. 
We hebben drie soorten gezaaid en een bak van Jongerius gekocht. De gezaaide zijn een vroeg, een middelvroeg en een laat ras. 

Hopelijk hebben we vannacht regen daar worden de plantjes weer blij van maar helaas de ritnaalden ook. Zolang ze niet teveel opeten hoort het er gewoon bij.

Het heeft even geduurd maar het warmere weer is dan toch eindelijk gekomen. Volgens de kenners loopt de natuur nu drie weken achter op het gemiddelde. Maar dat gaat ons niet tegenhouden om op 28 april voor de eerste oogst te gaan zorgen! We hebben een beetje provisorisch een aantal kleine tunnelkassen gefabriceerd waar de veldsla en spinazie er nu al prachtig uit zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

En jeetje jeetje wat zijn we hard bezig. We kunnen niet wachten om jullie de tuin te laten ervaren en de groenten te laten proeven. Gisteren hebben we de opening van de tuin op 28 april grofweg besproken en dan gaat het seizoen nog meer leven.

 

 

 

 

 

Een korte update:

  • De groenbemester krijgen we minder goed ondergewerkt dan verwacht. Nu frezen we het onder en gaan er dan nog een keer goed doorheen om de worteltjes eruit te vissen. Beetje tegen onze niet kerende grondbewerkings principe in maar nood breekt wet.
  • Het zaad van de radijsjes, worteltjes, meiraapjes, spinazie is goed opgekomen. Bij de worteltjes wordt de concurrentie met de groenbemester nog wel een uitdaging. Daarom gaan we vandaag een nieuw bedje worteltjes inzaaien. Patrick (de klusjesman van het landgoed) heeft bijna de flameweeder klaar zodat we het onkruid voordat de worteltjes kiemen kunnen branden.
  • De verschillende geplante plantjes zijn goed aangeslagen. Verschillende sla soorten, bietjes rood en geel, spinazie, veldsla, koolrabi en venkel 

En verder

Hopelijk krijgen we snel reactie van de gemeente om de kas af te kunnen bouwen. Dan kunnen we ook tomaten, komkommers, pepers gaan telen en het seizoen verlengen. We houden jullie op de hoogte.

Voor nu zijn we druk bezig alles voor de warme periode die eraan komt in de grond te krijgen.

Mocht je nog bij een informatiebijeenkomst aanwezig willen zijn dan kan dat op  zaterdag 14 april om 15 uur.

 

Tot snel, zonnige groet,

Jasper & Dave en het rest van het tuinteam

 

Nog een maand te gaan tot de opening

Nog precies één maand en dan gaan we onze zelfoogsttuin en het oogstseizoen openen. Zet zaterdagmiddag 28 april dus in je agenda want dan willen we samen met alle deelnemers aan de zelfoogsttuin het seizoen starten. Op die dag zal ook de landgoedwinkel voor het eerst open zijn.

Dat was nog even heel koud

In het vorige oogstbericht vertelden we dat er nog een vorstperiode zat aan te komen, maar dat we de tuinbonen en raapstelen goed hadden toegedekt. Het fleecedoek bleek uiteindelijk te dun om de ijzige koude en droge wind helemaal tegen te houden. De geplante tuinbonen en een deel van de raapstelen hebben het helaas niet gehaald. Niet eens door de temperatuur maar meer nog door de combinatie met de uitdrogende wind. Jammer, en tegelijk ook een interessant proces omdat we continue moeten afstemmen op de wisselende elementen. Andere gewassen zoals de veldsla, koolrabi en spinazie heb een ‘een tik’ gehad maar hebben het wel gehaald. Die worden nu extra smakelijk!

Volle bak planten en zaaien

Vol goede moed zijn we na de vorst weer verder gegaan met planten en zaaien. De lijst met gewassen die nu al in de grond zit is al bijna te lang om op te noemen. Het ‘alium’ vak (uien, knolfook e.d) zit al bijna helemaal vol met sjalotjes, prei, bosui, rode ui, plantui en knoflook. Radijsjes, wortelen en meiraapjes zijn gezaaid on het wortelvak. En in het bladvak zie je raapstelen, rucola, bladsla, bindsla, andijvie en venkel.

Aardappels poten

We hebben deze week ook de eerste aardappelen gepoot. Het frieslander ras levert een supervroege vastkokende aardappel. Heerlijk dus als tafelaardappel of om frieten van te maken. Voordat de aardappel de grond in kan hebben we heel wat handelingen verricht. We kunnen ze niet zomaar in de grond duwen. Eerst gaan we met een ‘broadfork’ door het bed om de grond tot 30 centimeter te openen en luchtig te maken. Dan lijkt het soms wel eens alsof de aarde adem haalt. Na de broadfork zit de grond los en halen we de resten winterroge eruit. Dan netjes aanharken zodat er een prachtig egaal teeltbed ontstaat. Touwtje spannen in het midden van het bed en dan met de pootstok gaten maken van 10 centimeter diep en om de 40 centimeter. Onze pootstok heeft drie ‘poten’. Met twee rijen in een bed en een bed van 30 meter levert dat 150 gaten per bed op. Elk gat krijgt één pootaardappel. Met twee bedden hebben we straks 300 planten met frieslander aardappels. Oogst verwachten we in juni/juli.

En verder…

We hebben al bijna 40 oogstaandelen ‘uitgegeven’. Heel veel dank aan iedereen die daarmee ons initiatief ondersteunt. Mocht je je wel hebben aangemeld maar onverhoopt geen factuur hebben ontvangen dan horen we dat graag.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomst is op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst.

 

Tot ziens in de tuin!

 

Jasper & Dave

 

 

 

 

Week 11

Winterjassen en mutsen nog niet opruimen hoor. Er komt nog een koude periode aan. De tuinbonen, twee sla soorten, de koolrabi, de spinazie de raapstelen en de paksoy staan al buiten op het veld. Wel eens waar onder fleesdoek (soort dekentje) maar toch. Het wordt best spannend voor ze.

 

Morgen gaan we het pootgoed ophalen van Carel Bouma bij tuinderij Eickenstein. Met verschillende kleine tuinderijen kopen we gezamenlijk in om de transport kosten te delen en stiekem om elkaar voor het seizoen nog even te zien en succes te wensen.

We wilde de uitjes, de sjalotjes en de eerste aardappels in het tweede deel van de week al gaan poten maar wachten het weekend toch nog maar even af.

 

Morgen hebben we onze tweede informatie bijeenkomst. We zitten al op de 30 oogstaandeelhouders. Dat houdt in dat we er nog maar 20 nodig hebben om ons doel voor het eerste jaar te halen. Met de lentekriebels op komst hebben we er de volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Als je nog mensen weet die nog twijfelen, haal ze over want we zitten binnen de kortste keren vol.  

2de paasdag organiseert het restaurant een picknick en kunnen we eitjes zoeken vanaf 2 uur. Check de website voor meer info. Ook hebben we dan onze eerste plantjesmarkt, met verschillende groenteplantjes vaste planten en potgrond om je eigen tuin, terras of balkon lente proof te maken. 

 

Tot snel op de tuin.

Groet,

Jasper en Dave

Oogstbericht 6 maart 2018

Dit oogstbericht bevat de periodieke oogst aan nieuwtjes uit de zelfoogsttuin van de Kraaybeekerhof. Vanaf eind april gaan we ook de wekelijkse groentenoogst vermelden in dit bericht.

De eerste plantjes

Wat was het heerlijk om als cadeautje van deze winter nog een echte vorstperiode te krijgen. Goed voor de grond en leuk voor de mens. We hebben zelfs geschaatst op de vijver van de Kraaybeekerhof. En dat we een week moesten wachten met de eerste plantjes namen we daarbij  voor lief.

 

Maar nu is de vorstperiode nog sneller verdwenen dan die is gekomen en is de lente toch echt aangebroken. Het kriebelt bij ons aan alle kanten om te gaan zaaien en planten. Gelukkig kwamen deze week dan ook de eerste plantjes binnen; (veld)sla, spinazie, koolrabi en paksoi. Ze staan nu af te harden in de historische platte bak voordat ze de volle grond in gaan. In de biodynamische tuin wordt overigens alleen geteeld in de volle grond, dus geen bakken of teelt op allerhande substraten. En kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard helemaal uit den boze.

 

In de zelfoogsttuin zaaien we een deel van de gewassen zelf en een deel van de gewassen bestellen we als jonge plantjes bij plantenkwekerij Jongerius in Houten. Het is de enige kwekerij in Nederland waar we op redelijk grote schaal en met zeer betrouwbare kwaliteit biologisch plantgoed kunnen aanschaffen. En Houten is dichtbij dus we hebben weinig brandstofkosten.

 

De tuinbonen zaaien we wel zelf voor. En die hadden het grote voorrecht om deze week als eerste de grond in te gaan.

 

Permanente verhoogde bedden

Zoals je op de foto kunt zien werken we in de zelfoogsttuin met verhoogde bedden. Het zijn ook nog eens permanente bedden, wat betekent dat ze in principe jaren achtereen op dezelfde plek kunnen blijven. Permanente verhoogde bedden sluit aan bij één van de basiskeuzes van onze teeltwijze, dat we de bodem willen voeden en niet de plant. Het zorgt onder meer voor betere drainage bij zware regenval en snellere opwarming in de lente. Omdat er nooit op deze bedden gelopen wordt gedurende het seizoen blijft de grond los en goed van structuur. Het permanente karakter betekent dat de samenstelling van het bodemvoedselweb met micro-organismen en nutriënten zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Naar verloop van tijd kunnen we dan toe met minder compost.

Deelnemen

We hebben al bijna 30 oogstaandelen ‘uitgegeven’. Heel veel dank aan iedereen die daarmee ons initiatief ondersteunt. Mocht je je wel hebben aangemeld maar onverhoopt geen factuur hebben ontvangen dan horen we dat graag.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomsten zijn op 14 maart om 19:00 en op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst!

 

Hartelijke groeten en tot ziens in de tuin,

 

Dave en Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

De dagen beginnen nu toch echt merkbaar te lengen. Het is al weer licht als we opstaan en aan het einde van een werkdag in de tuin is het nog niet donker. De zonnekracht neemt toe, en uit de wind en in de zon is het al lekker uitrusten in de zelfoogsttuin. Zeker met onze nieuwe bankjes. Kom ze vooral een keer uitproberen. Één van de bankjes is gemaakt van de massieve stenen traptreden van Huize Kraaybeek dat in 1969 is afgebrand. Optimale recycling van cultuurhistorie.

Veel tijd om lang te zitten hebben we overigens niet meer nu het teeltseizoen toch echt gaat beginnen. De winterroge heeft zijn werk als groenbemester goed gedaan. Het heeft de grond in de wintermaanden bedekt gehouden. We gaan het nu als groene compost in de grond freezen op de plekken waar we de eerste bedden aan het maken zijn. Samen met onze ‘Ferrari’ zijn we de bedden aan het opmaken voor de eerste plantjes. Eerst freezen, dan paadjes maken en daarna compost opbrengen. Met hele strakke verhoogde bedden als resultaat.

 

Onze biologische compost komt van Hoeve Hartstocht in Abcoude. Een prachtig mengsel van maaisel vanuit (natuur)parken - waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt - en biologische koeienmest. In een bijna liefdevol proces wordt dit mengsel door vakkundige mensen omgezet totdat het rijp genoeg is om opgebracht te worden. Op de website van Hoeve Hartstocht kun je er meer over lezen http://www.hartstocht.net/compostering.php

 

De compost gaat nu al meehelpen om de bodem op te warmen en stimuleert het bodemleven. Straks zorgt het voor de nodige voedingsstoffen en vormt het organische stof. Begin maart komt namelijk al het eerste plant- en pootgoed. Dan gaan sla, spinazie, uien en sjalotten de grond in. En daarvoor wellicht ook al de tuinbonen. Die zijn al voorgekiemd en staan nu in de platte bak.

Nieuwe aandeelhouders verwelkomen

Al dat werk in de tuin is gericht op het telen van de heerlijkste groenten dit jaar voor de deelnemers aan de zelfoogsttuin. Aandeelhouders heten de deelnemers in CSA-termen, waarbij CSA staat voor Community Supported Agriculture of Gemeenschapslandbouw. De lokale gemeenschap kiest ervoor om zelf weer haar eigen groenten te gaan verbouwen. Als je deelneemt aan de zelfoogsttuin koop je een aandeel in de oogst, vandaar de naam aandeelhouder. Je deelt in de winst (overvloed in de tuin) en ook in eventueel verlies (groenten die minder presteren dan gehoopt).

 

Afgelopen zaterdag was de eerste informatiebijeenkomst. We mochten meer dan 25 mensen verwelkomen, aandeelhouders en geïnteresseerden. Een zonnige middag waarin wij ons hebben voorgesteld en uitgelegd hoe zelfoogst precies in zijn werk gaat. Uiteraard zijn we ook nog samen in de zelfoogsttuin gaan kijken.

 

In de dagen na de informatiebijeenkomst hebben zich weer 7 mensen aangemeld. Dat maakt dat er nu al meer dan 25 mensen groentenaandelen hebben gekocht. De helft van wat we voor 2018 hebben gepland. Dat geeft ons vertrouwen.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomsten zijn op 14 maart om 19:00 en op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst!

 

Tot ziens in de tuin,

 

Dave & Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

Het jaar 2018 is begonnen. Wij kijken uit naar en boeiend en bloeiend jaar in de zelfoogsttuin. We hopen dat we heel veel mensen blij kunnen gaan maken met heerlijke groenten en een fijne plek om te zijn en te bewegen.

 

Uitnodiging voor informatiebijeenkomsten

Als eerste willen we je van harte uitnodigen om naar één van onze informatiebijeenkomsten te komen. Daar geven we alle informatie die je nodig hebt over de tuin en het zelfoogsten, willen we kennismaken met elkaar en krijg je een rondleiding door de tuin. De bijeenkomsten zijn voor iedereen die al heeft aangegeven deel te nemen en voor alle geinteresseerden.

De data en tijden van de eerstvolgende bijeenkomsten zijn:

- 10 februari om 15:00

- 14 maart om 19:00

- 14 april om 15:00

Graag een mailtje naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl om aan te geven naar welke bijeenkomst je gaat. Bijeenkomsten zijn in één van de zalen van Kraaybeekerhof.

Op 28 april gaan we de tuin feestelijk openen. Als het goed is kun je dan ook al je eerste oogst plukken.

 

En dan de tuin...

De grond is nu nog te koud en nat om al te gaan zaaien en planten, maar we zijn wel druk doende met allerhande voorbereidingen. Zo hebben we de tuinbonen al laten kiemen. Als het weer zo blijft als nu kunnen die ergens in februari al de grond in. En tuinbonen kunnen best wel wat vorst verdragen.

Deze week is ook onze 'Ferrari' afgeleverd. Niet zo'n rode racewagen maar onze eenassige trekker met toebehoren. Met dank van een grote gift zijn we in staat geweest om deze aanschaf te doen. De eenasser met frees, roterkopeg, klepelmaaier en ploegje gaat ons heel veel plezier bezorgen. En tijd en rugklachten besparen. We hebben deze week al wat proefmeters gemaakt. Hij rijdt heerlijk!

 

Werving van deelnemers

De komende maanden zijn we vooral druk met het werven van deelnemers en informatie verstrekken over de tuin. We gaan flyers verspreiden, posters ophangen, scholen benaderen, (social) media inzetten, praatjes houden en zo voort. Mocht je een plek weten waar we flyers kunnen verspreiden, een poster kunnen ophangen of een praatje kunnen houden laat ons dat dat vooral weten via mail of stuur een berichtje.

We weten ook dat mond op mond reclame het allerbeste werkt. Mocht je dus deelnemen aan de tuin en/of wel iemand kennen voor wie dit iets kan zijn, schroom dan niet om ze attent te maken op ons initiatief. En neem ze mee naar één van de informatiebijeenkomsten.

 

Wij hebben er zin in!

 

Hartelijke groeten en tot ziens in de tuin,

 

Dave en Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

 

 

 

Na een bewogen jaar voor de kraaybeekerhof zijn Dave en ik op 14 juni begonnen  met het onderzoek of de kraaybeekerhof een plek is waar wij een zelfoogsttuin konden starten. Hiervoor hebben we 100 dagen genomen. 

 

We kwamen er al snel achter dat het sociale aspect van het landgoed heel waardevol en sterk is. Wat zijn er een boel mensen die de kraaybeekerhof een warm hart toedragen. De plek roept dit ook op. Kan de tuin zijn eigen broek ophouden was de grote vraag. Wij denken dat dat kan, en daarvoor zijn wij ingestapt.

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Stichting Kraaybeekerhof
Diederichslaan 25
3971 PA Driebergen

kvk: 30104615

 

​​

 

Academie
(0343) 51 29 25

(dinsdag, donderdag en vrijdag)
academie@kraaybeekerhof.nl


Laat bij geen gehoor een voicemailbericht achter.
Telefoonnummer alleen voor Academie, dus niet voor vragen over restaurant of zaalverhuur.


Bezoek ons op social media:

Facebook Twitter ​​

 

 

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.