Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

De dagen beginnen nu toch echt merkbaar te lengen. Het is al weer licht als we opstaan en aan het einde van een werkdag in de tuin is het nog niet donker. De zonnekracht neemt toe, en uit de wind en in de zon is het al lekker uitrusten in de zelfoogsttuin. Zeker met onze nieuwe bankjes. Kom ze vooral een keer uitproberen. Één van de bankjes is gemaakt van de massieve stenen traptreden van Huize Kraaybeek dat in 1969 is afgebrand. Optimale recycling van cultuurhistorie.

Veel tijd om lang te zitten hebben we overigens niet meer nu het teeltseizoen toch echt gaat beginnen. De winterroge heeft zijn werk als groenbemester goed gedaan. Het heeft de grond in de wintermaanden bedekt gehouden. We gaan het nu als groene compost in de grond freezen op de plekken waar we de eerste bedden aan het maken zijn. Samen met onze ‘Ferrari’ zijn we de bedden aan het opmaken voor de eerste plantjes. Eerst freezen, dan paadjes maken en daarna compost opbrengen. Met hele strakke verhoogde bedden als resultaat.

 

Onze biologische compost komt van Hoeve Hartstocht in Abcoude. Een prachtig mengsel van maaisel vanuit (natuur)parken - waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt - en biologische koeienmest. In een bijna liefdevol proces wordt dit mengsel door vakkundige mensen omgezet totdat het rijp genoeg is om opgebracht te worden. Op de website van Hoeve Hartstocht kun je er meer over lezen http://www.hartstocht.net/compostering.php

 

De compost gaat nu al meehelpen om de bodem op te warmen en stimuleert het bodemleven. Straks zorgt het voor de nodige voedingsstoffen en vormt het organische stof. Begin maart komt namelijk al het eerste plant- en pootgoed. Dan gaan sla, spinazie, uien en sjalotten de grond in. En daarvoor wellicht ook al de tuinbonen. Die zijn al voorgekiemd en staan nu in de platte bak.

Nieuwe aandeelhouders verwelkomen

Al dat werk in de tuin is gericht op het telen van de heerlijkste groenten dit jaar voor de deelnemers aan de zelfoogsttuin. Aandeelhouders heten de deelnemers in CSA-termen, waarbij CSA staat voor Community Supported Agriculture of Gemeenschapslandbouw. De lokale gemeenschap kiest ervoor om zelf weer haar eigen groenten te gaan verbouwen. Als je deelneemt aan de zelfoogsttuin koop je een aandeel in de oogst, vandaar de naam aandeelhouder. Je deelt in de winst (overvloed in de tuin) en ook in eventueel verlies (groenten die minder presteren dan gehoopt).

 

Afgelopen zaterdag was de eerste informatiebijeenkomst. We mochten meer dan 25 mensen verwelkomen, aandeelhouders en geïnteresseerden. Een zonnige middag waarin wij ons hebben voorgesteld en uitgelegd hoe zelfoogst precies in zijn werk gaat. Uiteraard zijn we ook nog samen in de zelfoogsttuin gaan kijken.

 

In de dagen na de informatiebijeenkomst hebben zich weer 7 mensen aangemeld. Dat maakt dat er nu al meer dan 25 mensen groentenaandelen hebben gekocht. De helft van wat we voor 2018 hebben gepland. Dat geeft ons vertrouwen.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomsten zijn op 14 maart om 19:00 en op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst!

 

Tot ziens in de tuin,

 

Dave & Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.