Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Oogstbericht 6 maart 2018

Dit oogstbericht bevat de periodieke oogst aan nieuwtjes uit de zelfoogsttuin van de Kraaybeekerhof. Vanaf eind april gaan we ook de wekelijkse groentenoogst vermelden in dit bericht.

De eerste plantjes

Wat was het heerlijk om als cadeautje van deze winter nog een echte vorstperiode te krijgen. Goed voor de grond en leuk voor de mens. We hebben zelfs geschaatst op de vijver van de Kraaybeekerhof. En dat we een week moesten wachten met de eerste plantjes namen we daarbij  voor lief.

 

Maar nu is de vorstperiode nog sneller verdwenen dan die is gekomen en is de lente toch echt aangebroken. Het kriebelt bij ons aan alle kanten om te gaan zaaien en planten. Gelukkig kwamen deze week dan ook de eerste plantjes binnen; (veld)sla, spinazie, koolrabi en paksoi. Ze staan nu af te harden in de historische platte bak voordat ze de volle grond in gaan. In de biodynamische tuin wordt overigens alleen geteeld in de volle grond, dus geen bakken of teelt op allerhande substraten. En kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard helemaal uit den boze.

 

In de zelfoogsttuin zaaien we een deel van de gewassen zelf en een deel van de gewassen bestellen we als jonge plantjes bij plantenkwekerij Jongerius in Houten. Het is de enige kwekerij in Nederland waar we op redelijk grote schaal en met zeer betrouwbare kwaliteit biologisch plantgoed kunnen aanschaffen. En Houten is dichtbij dus we hebben weinig brandstofkosten.

 

De tuinbonen zaaien we wel zelf voor. En die hadden het grote voorrecht om deze week als eerste de grond in te gaan.

 

Permanente verhoogde bedden

Zoals je op de foto kunt zien werken we in de zelfoogsttuin met verhoogde bedden. Het zijn ook nog eens permanente bedden, wat betekent dat ze in principe jaren achtereen op dezelfde plek kunnen blijven. Permanente verhoogde bedden sluit aan bij één van de basiskeuzes van onze teeltwijze, dat we de bodem willen voeden en niet de plant. Het zorgt onder meer voor betere drainage bij zware regenval en snellere opwarming in de lente. Omdat er nooit op deze bedden gelopen wordt gedurende het seizoen blijft de grond los en goed van structuur. Het permanente karakter betekent dat de samenstelling van het bodemvoedselweb met micro-organismen en nutriënten zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Naar verloop van tijd kunnen we dan toe met minder compost.

Deelnemen

We hebben al bijna 30 oogstaandelen ‘uitgegeven’. Heel veel dank aan iedereen die daarmee ons initiatief ondersteunt. Mocht je je wel hebben aangemeld maar onverhoopt geen factuur hebben ontvangen dan horen we dat graag.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomsten zijn op 14 maart om 19:00 en op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst!

 

Hartelijke groeten en tot ziens in de tuin,

 

Dave en Jasper

 

mail: zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

tel: 06-24262838 // 06-23765637

web: www.kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.