Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Nog een maand te gaan tot de opening

Nog precies één maand en dan gaan we onze zelfoogsttuin en het oogstseizoen openen. Zet zaterdagmiddag 28 april dus in je agenda want dan willen we samen met alle deelnemers aan de zelfoogsttuin het seizoen starten. Op die dag zal ook de landgoedwinkel voor het eerst open zijn.

Dat was nog even heel koud

In het vorige oogstbericht vertelden we dat er nog een vorstperiode zat aan te komen, maar dat we de tuinbonen en raapstelen goed hadden toegedekt. Het fleecedoek bleek uiteindelijk te dun om de ijzige koude en droge wind helemaal tegen te houden. De geplante tuinbonen en een deel van de raapstelen hebben het helaas niet gehaald. Niet eens door de temperatuur maar meer nog door de combinatie met de uitdrogende wind. Jammer, en tegelijk ook een interessant proces omdat we continue moeten afstemmen op de wisselende elementen. Andere gewassen zoals de veldsla, koolrabi en spinazie heb een ‘een tik’ gehad maar hebben het wel gehaald. Die worden nu extra smakelijk!

Volle bak planten en zaaien

Vol goede moed zijn we na de vorst weer verder gegaan met planten en zaaien. De lijst met gewassen die nu al in de grond zit is al bijna te lang om op te noemen. Het ‘alium’ vak (uien, knolfook e.d) zit al bijna helemaal vol met sjalotjes, prei, bosui, rode ui, plantui en knoflook. Radijsjes, wortelen en meiraapjes zijn gezaaid on het wortelvak. En in het bladvak zie je raapstelen, rucola, bladsla, bindsla, andijvie en venkel.

Aardappels poten

We hebben deze week ook de eerste aardappelen gepoot. Het frieslander ras levert een supervroege vastkokende aardappel. Heerlijk dus als tafelaardappel of om frieten van te maken. Voordat de aardappel de grond in kan hebben we heel wat handelingen verricht. We kunnen ze niet zomaar in de grond duwen. Eerst gaan we met een ‘broadfork’ door het bed om de grond tot 30 centimeter te openen en luchtig te maken. Dan lijkt het soms wel eens alsof de aarde adem haalt. Na de broadfork zit de grond los en halen we de resten winterroge eruit. Dan netjes aanharken zodat er een prachtig egaal teeltbed ontstaat. Touwtje spannen in het midden van het bed en dan met de pootstok gaten maken van 10 centimeter diep en om de 40 centimeter. Onze pootstok heeft drie ‘poten’. Met twee rijen in een bed en een bed van 30 meter levert dat 150 gaten per bed op. Elk gat krijgt één pootaardappel. Met twee bedden hebben we straks 300 planten met frieslander aardappels. Oogst verwachten we in juni/juli.

En verder…

We hebben al bijna 40 oogstaandelen ‘uitgegeven’. Heel veel dank aan iedereen die daarmee ons initiatief ondersteunt. Mocht je je wel hebben aangemeld maar onverhoopt geen factuur hebben ontvangen dan horen we dat graag.

 

Mocht je nog geen aandeel hebben meld je dan vooral aan via de website. https://kraaybeekerhof.nl/landgoed/zelfoogsttuin/aanmelden.  En vergeet niet je vrienden, buren en bekenden te attenderen op ons initiatief. Samen vormen we de gemeenschap.

 

Volgende informatiebijeenkomst is op 14 april om 15:00. Graag aanmelden voor de bijeenkomsten door een mail te sturen naar zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

 

De opening van de tuin staat gepland op 28 april. Dan verwachten we ook de eerste oogst.

 

Tot ziens in de tuin!

 

Jasper & Dave

 

 

 

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.