Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Warmte, beestjes, er op tijd bij zijn en mais

 

 

Nu de grond warmer wordt is het ook al tijd om het te hebben over de beestjes in de grond. De eerste ritnaalden zijn zich te goed aan het doen aan onze welgeplanten slaplantjes. Deze larve van de kniptor doet zich tegoed aan de worteltjes van de pas geplante sla en doorboort ze zo dat de sla plantjes verwelken. Als ze klaar zijn met een plantje gaan ze naar de volgende. Deze ritnaalden zijn nauwelijks te bestrijden. Het enige wat we kunnen doen is de gevonden ritnaalden pletten en de bovenlaag van de grond droog houden. Daar houden ze niet van. Maar de net gekiemde zaadjes ook niet. De kniptor zet zijn eitjes af in vochtige grond meestal grasland. Dus het is te verklaren dat we er nu last van hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dit warme weer schiet alles de grond uit. Ook de onkruiden die we niet willen. De winterrogge is winterhard en dus niet doodgevroren in de winter waardoor ze een grote voorsprong hebben. De enige echte effectieve manier blijkt wieden te zijn. Nu hebben we een super tuinteam die vandaag de knoflookpaden helemaal onkruidvrij hebben gemaakt en dat knapt enorm op. Als je met zonnig weer de bovenlaag van de grond rond de plantjes losmaakt drogen de net gekiemde onkruidzaden uit en gaan ze dood. (Schoffelen)

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren zijn we verder gegaan met de aardappels en vandaag is het maïszaad de grond in gegaan. We zaaien maïs in blokken (zelfde ras in twee bedden naast elkaar) dit doen we omdat maïs zichzelf moet bevruchten. De pluim bovenop de maisplant is het mannelijke stuk en de draden die uit de kolf hangen leiden allemaal naar een maiszaadje. Als de draden niet bevrucht worden door de pluim kleuren de maiszaadjes niet geel en worden dus niet rijp. We zaaien in blokken omdat we dan meer kans op bevruchten hebben staan ze in een lange rij en het waait worden de kolven niet bevrucht en hebben we dus geen lekkere mais. Nu hebben we meer kans iets op te vangen. 
We hebben drie soorten gezaaid en een bak van Jongerius gekocht. De gezaaide zijn een vroeg, een middelvroeg en een laat ras. 

Hopelijk hebben we vannacht regen daar worden de plantjes weer blij van maar helaas de ritnaalden ook. Zolang ze niet teveel opeten hoort het er gewoon bij.

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.