Al 40 jaar leidinggevend in biodynamisch

 
 

Wie wij zijn

Tuinders Jasper en Dave zijn verantwoordelijk voor de zelfoogsttuin. Jasper en Dave hebben beiden de deeltijdopleiding Biodynamische landbouw gevolgd aan de Warmonderhof. Ze kennen elkaar van het werk bij een stadslandbouw-initiatief in Amsterdam-West.

Wij zijn onderdeel van het tuinteam van de Kraaybeekerhof: Theo Engbers (Kleine tuin) Hettie (bloemen), Marjan (bijentuin) Jola (preparaten), Willemijn (boeketten)  en niet te vergeten, stagiaires en vrijwilligers, zetten zij zich in om van het hele landgoed een fijne plek te maken met een goede oogst.

De tuin en het landgoed

Op de Kraaybeekerhof wordt al vele honderden jaren groenten verbouwd. ‘Onder de Craeyen’ heette de boerenhofstede vanaf de 16e eeuw. In de eeuwen daarvoor was het één van de uithoven van het benedictinessen vrouwenklooster in de Bilt. We bevinden ons dus in een lange traditie van boeren die deze zandgrond tot vruchtbare landbouwgrond heeft omgevormd. In 2017 is het grote veld achter de historische haag en aan het Addicklandlaantje, omgevormd tot productietuin. De gewassen die daar vanaf 2018 geteeld worden, zijn met name voor de zelfoogst bestemd.

Het voorste gedeelte van het landgoed heeft vooral het karakter van een landgoedtuin. Hier bevindt zich ook het restaurant waar met groenten van de Kraaybeekerhof wordt gekookt. Daarna komt de sfeer van de historische moestuin die wij de kleine tuin noemen. Op dit gedeelte van de tuin worden bloemen voor boeketten, speciale groenten (waar de zelfoogsters wellicht soms ook van oogsten) en kleinfruit (o.a. aardbei) geteeld. Hier staan ook de schuur, de oranjerie, de historische kas en het lesgebouw van de academie.

Achter de historische haag zit de bijentuin. Hier wordt bijvriendelijk geimkerd door 5 imkers. Naast het verzorgen van de bijen verzorgen ze de tuin rondom de bijenstal zodat er genoeg dracht (voeding) is voor de bijen. Op vrijdag wordt er door de vrijwilligers in de bijentuin gewerkt.   

Onze aanpak en CSA tuin

Onze zelfoogsttuin is een CSA tuin, wat staat voor Community Supported Agriculture. De lokale gemeenschap uit Driebergen en omgeving - burgers en boeren - werken samen in het produceren van gezond voedsel. Burgers betalen jaarlijks een bijdrage om de productiekosten van het landbouwbedrijf te kunnen dekken. In ruil krijgen ze een deel van de opbrengst.

Het systeem van de Community Supported Agriculture werkt wezenlijk anders dan de traditionele landbouw. De verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de tuin wordt gedeeld door de gemeenschap. Hierin maken de deelnemers de opstart en investeringen gedurende het jaar mogelijk door voor aanvang van het oogstseizoen te betalen voor het oogstaandeel/ pakket. Hiermee kan de boer de benodigde uitgaven (pacht, plant- en zaaigoed, compost, gereedschap, water en elektriciteit, beschermingsnetten, materialen voor de kas, bewatering, etc.) doen.

De inkomsten van de boer komen uit de betaalde oogstaandelen van de deelnemers nadat de bedrijfskosten zijn betaald. Een van de belangrijkste voordelen van een CSA tuin voor de boer is dat hij aan het begin van het jaar verzekerd is van zijn afzet. Daarmee kan hij het oogstseizoen volledig besteden aan de aandacht voor de teelt van de groenten in plaats van ook nog moeten zorgen dat hij zijn inkomen veilig stelt.

Door deel te nemen aan de CSA tuin zorg je er dus niet alleen voor dat je gedurende het oogstseizoen verse en heerlijke groenten uit je eigen omgeving kunt oogsten. Je bent dus niet alleen klant of consument voor biologisch geteelde groenten.

In de samenwerking van de CSA tuin dragen we met elkaar bij aan nieuwe en duurzamere manier van landbouw.

Solidariteit

De CSA principes sluiten nauw aan bij ons streven naar solidariteit in de tuin.

  • Met de grond; de grond vraagt soms rust om het jaar daarop weer goed te kunnen produceren
  • Met de gewassen; sommige gewassen geven in overvloed en andere gewassen kunnen een keer minder opleveren dan gehoopt
  • Met de andere deelnemers; je oogst wat je nodig hebt voor jezelf, wat iets minder of meer kan zijn dan wat een ander die week nodig heeft. En we helpen mensen met een fysieke beperking mee met de zelfoogst zodat ze toch onderdeel kunnen worden van de gemeenschap.
  • Met de tuinders; je betaalt aan het begin van het seizoen zodat de tuinder verzekerd is van inkomsten.
  • Met de omgeving; we houden rekening met alle andere mensen op en rond het Landgoed Kraaybeekerhof

Psst... Wil je deze pagina delen?

Op de hoogte blijven

We houden je op de hoogte van de opleidingen, activiteiten op het landgoed, openingstijden van de landgoedwinkel en het nieuwste menu van onze chefkok.