

Het ontstaan van Kraaybeekerhof
Landgoed Kraaybeekerhof heeft tot aan 2021 een aantal roerige jaren gekend. Financieel en organisatorisch waren er grote uitdagingen. In 2012 was Landgoed Kraaybeekerhof (tijdelijk) gered door de aankoop van de gronden door Stichting BD Grondbeheer, met behulp van een lening. Ondanks dat de helft van de lening in de jaren daarna werd afbetaald met hulp van gulle gevers bleven de lasten hoog en de toekomst onzeker. Meerdere pogingen en plannen sneuvelden om het landgoed in stabiel vaarwater te krijgen.
Totdat in 2020 alles en iedereen op zijn plek viel. Met behulp van een aantal daadkrachtige mensen en de hernieuwde goede wil van alle betrokken partijen werd de juiste structuur gevonden in de vorm van een coöperatie. Eind 2020 is door de initiatiefnemers de Coöperatie Kraaybeekerhof opgericht. De Cooperatie Kraaybeekerhof is eigenaar van de gebouwen en heeft het land in erfpacht van Stichting BD Grondbeheer. Het bevestigt eens te meer dat Landgoed Kraaybeekerhof gedragen wordt door velen en floreert bij de gratie van de gemeenschap. Iedereen die de Kraaybeekerhof een warm hart toedraagt kan lid worden van deze cooperatie en daarmee bijdragen aan de toekomst van het landgoed.
De leden van de Coöperatie Kraaybeekerhof bepalen in gezamenlijkheid de missie en doelen.
In een ideale wereld heeft elk van deze onderdelen een wederkerige relatie met de andere onderdelen en is het geheel meer dan de som der delen. De (levens)kracht van de Kraaybeekerhof zit namelijk in de unieke samenhangende combinatie van biodynamische elementen én in het bieden van een plek waar zowel de theorie als de praktijk aanwezig zijn. Leren over kruiden terwijl je zo de kruidentuin instapt.
De kennis over natuurvoeding wordt toegepast in de keuken van een theetuin, waar je de smaak van bd-voeding direct kan proeven. De praktijk van biodynamische landbouw ervaar je met je eigen handen in de aarde van de moestuin en de zelfoogsttuin, terwijl je de theorie meekrijgt in een opleiding.

“Wij delen samen de missie om het biodynamische karakter van het landgoed te behouden en alle elementen in samenhang en samenspraak te beheren, exploiteren en ontwikkelen.
Het is ons streven om Landgoed Kraaybeekerhof te ontwikkelen met een open blik naar de omgeving en daarmee waardevolle verbindingen aan te gaan. Dat zal zijn met alle mensen die in de omgeving wonen, maar ook met de gemeente, lokale bedrijven, landgoederen en andere organisaties.
Wij geloven in het ontwikkelen van Landgoed Kraaybeekerhof als één geheel, waarbij de onderdelen ieder een eigenheid hebben maar samen de identiteit vormen en de missie delen.”
De Cooperatie Kraaybeekerhof is georganiseerd rondom de leden
De leden zijn al diegenen die bij willen dragen aan de gezonde toekomst van het landgoed. Dat zijn uiteraard de exploitanten, maar ook andere organisaties die de missie van het landgoed steunen, alsmede omwonenden, klanten, bezoekers, cursisten, etc. Iedereen die bij wil dragen aan de ontwikkeling van het landgoed kan lid worden.
De leden bepalen gezamenlijk de doelen en richting van de Cooperatie Kraaybeekerhof. De leden verenigen zich in een ledenraad, die als hoogste orgaan fungeert van de cooperatie.